Na Hrvaškem upajo, da bosta državi vprašanje meje rešili dvostransko.

Fotografija je simbolična.

Vstop hrvaške v schengenski prostor je najbolj v interesu slovenskih državljanov,” je v sredo za nacionalni Hrvaški radio dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. V koalicijski pogodbi nove slovenske vlade vidi veliko pozitivnih stvari in upa, da bosta državi vprašanje meje rešili dvostransko, ne z blokado vstopa Hrvaške v schengen.

Plenković ne pričakuje blokade

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v zasebnem pogovoru s profesorjem dr. Šimetom Ivanjkom izjavil, da se do konca julija pričakuje ukinitev schengenskega režima na slovensko-hrvaški meji.

V včerajšnjem pogovoru s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, ki se udeležil v Mariboru komemoracije očetu prof. dr. Mario Plenković v organizaciji Alma Mater Europaea – ECM smo zvedeli, da se pričakuje schengenska otvoritev slovensko-hrvaške meje najpozneje do konca julija tega leta. Kljub medijskim domnevam se ne pričakuje, da bi to preprečila svojim vetom,” je na Facebooku zapisal profesor Ivanjko.

Verjamejo, da bo vstop najbolj koristil Sloveniji

Dejstvo, da je tudi prejšnja vlada spoznala politično realnost, in dejstvo, da niti mednarodna skupnosti nikoli ni vztrajala pri tem in da se je tudi Sodišče Evropske unije razglasilo za nepristojnega za to vprašanje, govorita o tem, da naše probleme, naša dvostranska vprašanja moramo reševati dvostransko,” je za Hrvaški radio dejal Grlić Radman, ki je prepričan, da bosta Slovenija in Hrvaška pri reševanju mejnega vprašanja našli skupno pot.

Povedal je, da se bo z novo slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon pogovarjal po imenovanju vlade 3. junija, je pa že “zelo podrobno” prebral koalicijski sporazum. “Mislim, da je v njem veliko afirmativnega in na tej afirmativni platformi lahko gradimo in še izboljšamo odnose,” je dodal.

Da bo vstop Hrvaške v schengen najbolj koristil prav Sloveniji, meni tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović. “Eno je nekaj govoriti politično, ko pa govorimo o varnosti, pa je nedvoumno, da je v interesu Evropske unije, da je Hrvaška v schengnu. To najpomembnejše evropske države, vključno s predsedujočo Francijo, zelo dobro vedo. Imeti tako dobro pripravljeno državo na najdaljši zunanji meji Evropske unije bodo, to sem prepričan, dobro razumeli vsi, tudi sosedi Slovenci,” je za Hrvaški radio že minuli teden izjavil Božinović.