Slovenija

Pirc Musar: ”Humanitarne organizacije in humanitarni delavci rešujete življenja”

Uredništvo , 19.08.23 ob 16:20

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki v Sloveniji poteka zlasti v luči ujme.

Pirc Musar: ”Humanitarne organizacije in humanitarni delavci rešujete življenja”

Predsednica Nataša Pirc Musar je ob svetovnem dnevu humanitarnosti izrazila hvaležnost vsem humanitarnim organizacijam in posameznikom, ki na različne načine pomagajo ljudem v stiski. “Humanitarne organizacije in humanitarni delavci rešujete življenja,” je zapisala in izpostavila njihovo pomoč po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele državo.

“Ko se zdi, da je vse izgubljeno, ste humanitarni delavci tisti, ki prvi ponudite roko solidarnosti in dokažete, da je človečnost vedno moč najti v srcih dobrih ljudi,” so predsednico republike povzeli v njenem uradu.

Kot je izpostavila, je v minulih dneh veliko ljudi v Sloveniji v poplavah izgubilo vse, “ostali pa sta neskončna človeška dobrota in solidarnost, kar sem občutila tudi ob obiskih na terenu”. To je po njenih besedah tudi temelj za vse nadaljnje korake obnove.

“S svojim zgledom privabljate ljudi, da se vam pridružimo v tem plemenitem poslanstvu, ki je eden od civilizacijskih stebrov družbe. Ljudje vas zelo cenimo in vam zaupamo,” je sklenila Pirc Musar.

Dan humanitarnosti pod geslo: ”Pomagamo – ne glede na vse”

Združeni narodi so svetovni dan humanitarnosti razglasili v spomin na napad na urad ZN v Bagdadu, v katerem je bilo ubitih 22 humanitarcev. V Sloveniji mineva zlasti v luči nedavne ujme. Od prvega dne prizadetim v ujmah na terenu pomagajo tudi humanitarne organizacije, ki prizadetim nudijo osnovne potrebščine, pa tudi prvo pomoč in laično psihološko pomoč.

Slovenska karitas je do sedaj iz tujine prejela 33 palet humanitarne materialne pomoči z vojaškim letalom s strani Karitas Poljske ter 258 razvlaževalcev prostorov, ki so jih pripeljali v Slovenijo sodelavci Karitas Hrvaške, Poljske, Nemčije in Češke, so ob svetovnem dnevu humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes, sporočili iz organizacije. Od številnih posameznikov, podjetij, fundacij in Karitas iz tujine je doslej zbrala 3,04 milijona evrov. Prvo pomoč v vrednosti pol milijona evrov so že razdelili v obliki bonov ali finančnih nakazil v vrednosti od 100 do 1000 evrov.

“Do prvega dela naslednjega tedna bomo razdelili še preostanek do 1,3 milijona evrov iz naslova donacij Karitas. To je sedaj samo prva pomoč, ki še ni namenjena adaptaciji, ampak prilagoditvi življenja,” je dejal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

V humanitarni organizaciji so izpostavili števila sporočila sočutja in podpre iz tujine. “Posebej ganljiva pa so bila sporočila, ki smo jih prejeli s strani Karitas iz Afrike, iz Južnega Sudana, Ruande in Kenije. Mnogi iz drugih držav, ki jim sicer pomaga Slovenska karitas, nam sedaj to dobroto vračajo,” so v sporočilu za javnost povzeli vodjo mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jano Lampe.

STA

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51