25. in 26. februarja so se slovenskim uporabnikom razpošiljala elektronska sporočila v imenu banke Nova KBM d.d., ki pa so v priponki vsebovala zlonamerno kodo – trojanskega konja.

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (Cert) opozarjajo na lažno e-poštno sporočilo, ki na prvi pogled deluje legitimno, saj je kot pošiljatelj navedena banka Nova KBM. Slovenskim uporabnikom so se 25. in 26. februarja razpošiljala elektronska sporočila v imenu banke Nova KBM d.d., ki pa so v priponki vsebovala zlonamerno kodo – trojanskega konja. Gre za računalniški virus, ki vam lahko ukrade vse identifikacijske podatke za elektronsko bančništvo in digitalna potrdila.

“Sporočilo za naslov pošiljatelja in prejemnika uporablja naslov banke info@nkbm.si, v priponki pa je ACE arhiv, ki se razpakira v izvršljivo EXE datoteko,” pišejo na Certu.

www.cert.si

Banka ob napadih takoj kontaktirala Cert

Potem, ko je banka zaznala zlonamerne napade v svojem imenu, je kontaktirala CERT, kjer so opravili analizo priponke in pri tem obvestili upravljavce poštnih strežnikov pri slovenskih ponudnikih.

“Večino sporočil so zadržali protivirusni filtri na strežnikih. Če ste prejeli sporočilo in priponko odprli, vam svetujemo, da kontaktirate svojo banko in poskrbite za zamenjavo gesel, računalnik pa preglejte s posodobljenim protivirusnim programom,” opozarjajo prejemnike nevarnega e-poštnega sporočila.