Slovenija

Nenujni projekti v Sloveniji bodo morali zastati

Uredništvo , 07.08.23 ob 11:37

Robert Golob sklical nujni sestanek glede potrebnih ukrepov.

Nenujni projekti v Sloveniji bodo morali zastati

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je danes ogledala stanje prometne infrastrukture v Škofji Loki in Poljanski dolini. “Naša prva skrb je po vsej Sloveniji zagotoviti prevoznost,” je izpostavila ministrica in dodala, da se tudi prioritete na področju investicijskih projektov s tem spreminjajo.

Danes se je odločila, da si tudi sama na licu mesta ogleda, kakšna je situacija in kako potekajo najbolj nujna dela. Spremljali so jo predstavniki Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) ter predstavniki Gorenjske gradbene družbe, ki je koncesionar za vzdrževanje državnih cest na tem območju.

Sanacija poškodovanih mostov

Na poti iz Škofje Loke v Poljansko dolino si je najprej ogledala sanacijo poškodovanega mostu pri Brodeh. Na tem mestu poteka enosmeren obvoz po lokalni cesti Zminec-Gabrk. Kot je povedala ministrica, bo most na glavni regionalni cesti še danes ali pa najkasneje v torek saniran do te mere, da bo vsaj polovično prevozen.

Najprej ena velika zahvala vsem, ki so pomagali ljudem, in kot pristojna ministrica za državno infrastrukturo tudi vsem našim koncesionarjem in gradbenim podjetjem, inženirjem in vsem, ki pri tem sodelujejo,” je izpostavila Bratušek in dodala, da je njihova prva skrb, da po vsej Sloveniji zagotovijo prevoznost.

To so intervencijski ukrepi, v nadaljevanju pa nam je vsem jasno, da bo tudi sanacija po tej gromozanski naravni nesreči velika in bo v nadaljevanju naša prioriteta,” je dejala ministrica. Kot je pojasnila, se tudi prioritete na področju investicijskih projektov s to naravno nesrečo spreminjajo in “vsi v Sloveniji bomo to morali razumeti“.

Ni še znano kateri projekti bodo ustavljeni

Ni še znano, kateri investicijski projekti bodo zaustavljeni. Ministrica je napovedala, da morajo Direkcija RS za infrastrukturo, Družba za avtoceste v RS in Slovenske železnice v roku enega tedna pripraviti predlog, da bo gradbena operativa skupaj z inženirskimi ekipami na voljo za najbolj nujne ukrepe. “Verjamem, da vsi župani in tudi vsi prebivalci razumejo, da je na prvem mestu v tem trenutku pomoč prizadetim območjem,” je poudarila.

Po informacijah, ki jih ima, je bilo v nedeljo po Sloveniji neprevoznih še 75 odsekov cest, najslabša pa je situacija na Koroškem in v zgornji Savinjski dolini. Kot je povedala, je ljudem ves čas na voljo tako brezplačna telefonska števila kot spletna stran z ažuriranimi podatki, kateri odseki cest so zaprti in kateri so delno prevozni. Ob tem apelira na ljudi, naj zaradi varnosti te podatke in oznake upoštevajo in se po neprevoznih cestah ne premikajo.

Na vladi nujen sestanek glede ukrepov

Bratušek je danes načrtovala tudi obisk Kamnika in Mengša, vendar je predsednik vlade Robert Golob sklical nujni sestanek glede potrebnih ukrepov, zato se bo, kot je napovedala, na obisk tega območja odpravila v torek. Prepričana je, da se bodo tudi z ostalimi ministri dogovorili, kako si bodo razdelili oglede po prizadetih območjih. “Zagotavljam vsem v Sloveniji, da nihče ni in ne bo pozabljen,” je poudarila.