Po tem, ko pri otroku zdravilo za zbijanje vročine ni delovalo, je mama svojega triletnika pripeljala na urgenco. Tam so ji storitev zaračunali, ker se na pregled ni naročila, kar naj bi bilo v času epidemije obvezno.

Prva misel starša, ki otroku ne more zbiti vročine ali preprečiti hudih bolečin sredi noči, najbrž ni, ali je obisk urgence res nujen. O tem seveda presodijo strokovnjaki, ki to delo opravljajo poklicno. Zaračunavanje pregleda, v kolikor se izkaže, da ni bil nujen, ni nič novega. V času koronavirusa pa so se pravila, kot kaže še dodatno zaostrila, kajti tudi na nočni obisk se je po besedah bralke, potrebno predhodno naročiti.

Na telefon so vsi nedosegljivi, tako da se je nemogoče naročiti na pregled. Še več, če pripelješ bolnega otroka ponoči na Metelkovo, kar se je zgodilo meni, ti zaračunajo, saj se nisi predhodno naročil in ti napišejo opomin, kot malemu otroku,” pravi bralka, katere primer navaja Žurnal24.

Še več, če pripelješ bolnega otroka ponoči na Metelkovo, kar se je zgodilo meni, ti zaračunajo, saj se nisi predhodno naročil in ti napišejo opomin, kot malemu otroku.

Vnetje ušesa, zdravilo pa ni pomagalo

Mama je pojasnila, da je otroka hudo bolelo uho in mu Calpol, protibolečinsko sredstvo, ki sicer tudi zbija vročino, ni pomagalo. Po dveh urah joka se je odločila otroka peljati na Pediatrično nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Ljubljana.

A tam ju je medicinska sestra najprej opozorila, da bi morala pred prihodom poklicati in se naročiti na pregled, pojasnjuje Žurnal24.  “Ker se to pred pandemijo ni počelo, tudi tokrat nisem klicala, niti nisem pomislila, da moram otroka sredi noči naročiti,” je pojasnila bralka. Ob sprejemu jo je tudi zdravnica opozorila, da bi se morala naročiti, poleg tega je ocenila, da otrokovo zdravstveno stanje ni nujno, zato ji bo morala storitev računati.

Naj dodam, da je bila Metelkova tisto noč skoraj prazna. V čakalnici en otrok in mama,” se spominja bralka.

Po koncu je zdravnica povedala, da se morajo vsi naročiti, odkar je pandemija in naj si zapomnimo to v bodoče.”

Kljub opozorilu se je seveda odločila za pregled otroka, saj mu sama ni znala pomagati. “Po koncu je zdravnica povedala, da se morajo vsi naročiti, odkar je pandemija in naj si zapomnimo to v bodoče.”

Kdaj je na urgenci potrebno plačati zdravstvene storitve?

“Kot samoplačniške so smatrane tiste zdravstvene storitve, ki niso nujne in jih želite opraviti v ambulanti SNMP oz. na urgenci. V urgentni ambulanti in dežurni službi ne morete dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih jemljete redno, in zdravniških potrdil. Te izdaja zgolj vaš osebni zdravnik ali po potrebi, v času njegove odsotnosti, njegov nadomestni zdravnik,” je zapisano na spletni strani Čakalne dobe, kjer navajajo tudi: “Če ste v dvomu, ali je vaše stanje nujno ali ne, lahko predhodno vedno pokličete razpoložljive kontakte urgentnih ambulant ali kar številko 112. Svoje težave sporočite zdravstvenemu osebju, ki vam bo svetovalo, kako postopati. Ob obisku urgence lahko tudi vprašate ali bodo storitve plačljive ali ne.”

Ali bo račun morala plačati?

V kolikor bo mama presodila, da so ji račun neupravičeno izstavili, ima še zmeraj možnost, da ji ga ne bo potrebno poravnati.  “Če se vam kljub temu zgodi neljuba situacija, da ste obisk urgence plačali, brez da bi vas kdo o tem opozoril med obiskom, se lahko obrnete na pristojnega zastopnika pacientovih pravic,” še navajajo na omenjeni spletni strani.

Na izdane račune se je mogoče pritožiti na enak način kot na izdane račune za katere koli druge storitve. Kljub temu se je potrebno zavedati, da ste s podpisom soglasja ob prihodu na urgenco prevzeli odgovornost in možnost, da vam nenujne preglede izvajalec dejansko zaračuna.