Okrepljen nadzor Slovenije ob meji s Hrvaško ne pomeni ukinjanja schengenskega območja, je danes ocenil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je dejal, da je bila odločitev Slovenije pričakovana, in izrazil prepričanje, da ne gre za znak nezaupanja do Hrvaške.

Zanikal vzpostavljanje nadzora na notranji schengenski meji

Slovenska policija je danes okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov, je dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Zanikal je, da bi šlo pri tem za vnovično vzpostavljanje nadzora na notranji schengenski meji.

Slovenska uvedba policijskih nadzornih točk ob meji s Hrvaško ne pomeni ukinjanja schengenskega območja, temveč okrepljen nadzor zaradi dejavnosti tihotapcev,” je danes dejal Božinović za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Poudaril je, da bo promet čez mejo kljub okrepljenemu nadzoru še naprej potekal po schengenskem režimu in brez zaustavljanja.

Božinović je še pojasnil, da podobno kot Slovenija tudi Hrvaška izvaja izravnalne ukrepe, ki so jih uvedli po odpravi nadzora na meji, kar vključuje tudi naključni pregled vozil v prometu. Spomnil je, da ima hrvaška policija s slovenskimi kolegi vsakodnevne mešane patrulje ob meji in da je od začetka leta preprečila vstop več kot 22.000 migrantov iz Hrvaške v Slovenijo.

Jandroković je po poročanju Hine medtem ocenil, da je Slovenija odločitev sprejela zaradi povečanega števila nezakonitih prihodov migrantov in pritiska lokalnega prebivalstva, kar se dogaja tudi na obmejnih območjih Hrvaške. Poudaril je, da ta odločitev ne bo zaustavila svobodnega prehoda meje.

Na hrvaškem verjamejo, da gre za začasen ukrep

Gre za izredne okoliščine. Verjamem, da so vsi ti ukrepi začasni,” je še dodal. Pri tem je ocenil, da so pomemben dejavnik tudi prihajajoče evropske volitve, zaradi katerih oblasti želijo “pokazati državljanom, da imajo vse trdno pod nadzorom“.

Jandroković je napovedal, da bo hrvaška stran govorila s slovenskimi kolegi, s katerimi imajo zelo odprt dialog. “Ničesar ne skrivamo drug pred drugim, imamo skupen problem, ki ga moramo reševati skupaj.” Ob tem je poudaril, da meje na Hrvaškem varuje več kot 6000 policistov, in dodal, da bodo videli, ali morajo še okrepiti nadzor.

Slovenska policija je od začetka leta do konca avgusta zabeležila 36.137 nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško, v enakem obdobju lani pa 13.601.