Vlada po informacijah N1 načrtuje začasno povečanje obdavčitve podjetij in uvedbo davka na bilančno vsoto bank kot sredstvo za financiranje obnove in sanacije po avgustovskih poplavah. Davek na bilančno vsoto bank ne sme presegati 30 odstotkov dobička iz rednega poslovanja, kar bo izvajano z zgornjo mejo obdavčitve, imenovano “kapica”. Poleg tega namerava vlada poseči v dobiček Slovenskega državnega holdinga (SDH). Osnutek zakona o obnovi predvideva tudi ustanovitev posebnega proračunskega sklada za financiranje obnove, katerega sredstva bodo prihajala iz novih davčnih obremenitev za podjetja, navaja N1.

Stopnjo davka bodo postopno dvigali

Obdavčitev bo vplivala tudi na bančni sektor, pri čemer bo davek na bilančno vsoto znašal 0,2 odstotka in se prvič obračunaval za leto 2023. Načrtujejo zbiranje 500 milijonov evrov v petih letih. Če banka ne bo (pravočasno) oddala obračuna, jo lahko doleti globa do 30 tisoč evrov, do štiri tisoč evrov pa bo morala plačati odgovorna oseba.

Podjetja bodo prav tako obremenjena z višjimi davki na dobiček, ki se bodo stopnjevali v naslednjih letih. Po informacijah N1 naj bi stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb prihodnje leto in v 2025 dvignili z 19 na 21 odstotkov, v letih 2026, 2027 in 2028 pa na 22 odstotkov.

Gre sicer komaj za osnutek, ki ga bo jutri obravnavala vlada, nato pa ga bodo poslali socialnim partnerjem in občinam, še navaja N1. Državni zbor naj bi zakon po napovedih premierja Roberta Goloba obravnaval v sredini novembra, sprejet pa mora biti do konca leta.