Slovenija

Mali čudež v Ljubljani: Zgodi se na 15 do 20 let

Uredništvo , 15.01.24 ob 12:13

V ljubljanski porodnišnici so se rodili četverčki. Gre za pravi mali čudež v času demografske krize v Sloveniji.

Mali čudež v Ljubljani: Zgodi se na 15 do 20 let
Foto: UKC Ljubljana

Iz UKC Ljubljana so sporočili izjemno novico iz porodnišnice in pozdravili Mateja, Luko, Marka in Jovana. Na svet so prišli s carskim rezom, in sicer v 31. tednu nosečnosti.

Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna

Nazadnje so se podobni četverčki v Ljubljani rodili leta 2015, je povedal predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek. "Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna: približno en na 500.000 porodov ali manj. To bi za Slovenijo pomenilo približno enkrat na 15 do 20 let," je še dodal predstojnik.

V tem primeru je šlo za spontano zanositev, kar je še toliko bolj redko

Poleg spočetja četverčkov, ki je izjemno redko, še redkeje pride do uspešne donositve in poroda, zato ne preseneča, da so v Banjaluki, od koder prihaja porodnica, dogodek označili za pravi čudež. "Pogumni mamici in njenim štirim korenjakom iskreno čestitamo!" so še zapisali v UKC Ljubljana.

Mali čudež v času demografske krize v Sloveniji

V letu 2023 je bilo v slovenskih porodnišnicah po preliminarnih podatkih 16.811 porodov, kar je 613 ali 3,5 odstotka porodov manj kot v letu 2022. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov ocenjujejo, da so mamice v Sloveniji v lanskem letu rodile okoli 17.100 novorojenčkov.

Končno število rojenih otrok sicer še ni znano, glede na izkušnje iz prejšnjih let pa na NIJZ sklepajo, da je okoli tri odstotke otrok rojenih po več plodni nosečnosti torej dvojčki in trojčki.

Morda vas zanima tudi: Se je v Mariboru res znatno povečalo število priseljencev?

Po preliminarni oceni 17.100 novorojenčkov obstaja možnost, da se je v Sloveniji lani rodilo najmanj otrok, odkar na NIJZ spremljajo podatke. Do sedaj se je najmanj otrok rodilo leta 2003, za tem pa je do leta 2010 število rojenih otrok naraščalo. Od takrat pa število rojstev ponovno upada, z izjemo manjšega porasta rojstev v letu 2021, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Število porodov je v letu 2023 v primerjavi z letom 2022 upadlo v osmih porodnišnicah, največji upad so zabeležili v Kranju. Porast oziroma enako število porodov v primerjavi z letom prej so po navedbah NIJZ zabeležili v šestih porodnišnicah, največji porast pa je bil na Jesenicah.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26