Slovenija

Kam lahko poromate na današnji Marijin praznik?

Uredništvo , 15.08.23 ob 03:00

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja se je nekaj bogoslužij zvrstilo že včeraj zvečer, glavnina slovesnih svetih maš bo danes.

Kam lahko poromate na današnji Marijin praznik?

Današnji praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren velja za največji cerkveni Marijin praznik, ko po tradiciji številni verniki romajo v Marijina svetišča po Sloveniji, eno najbolj obiskanih so Brezje. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje, kot lahko preberemo na uradni spletni strani Slovenske škofovske konference, pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

V nadaljevanju objavljamo spored procesij in drugih ljudskih pobožnosti na predvečer ter na današnji slovesni in zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja, ki so jih oziroma bodo vodili slovenski škofje.

Nadškofija Maribor

Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je sveto mašo s procesijo daroval v ponedeljek, 14. avgusta, ob 20. uri na Ptujski Gori. Po sveti maši je sledila procesija z lučkami, nato pa nočno bdenje. Nadškof Cvikl bo sveto mašo in posvetitev slovenskega naroda Mariji na Ptujski gori daroval tudi v danes, v torek, 15. avgusta, ob 10. uri.

Škofija Celje

V torek, 15. avgusta, ob 9. uri se bo začela slovesna procesija z Najsvetejšim in kipom Marije Spremljevalke po vasi Olimje, z blagoslovi ob kapelicah. Po procesiji sledi sveta maša, ki jo bo daroval celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž.

Škofija Koper

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je sveto mašo daroval v ponedeljek, 14. avgusta, ob 19.30 v Strunjanu. Bogoslužje bo tudi danes, na dan praznika, 15. avgusta, ob 10. uri na Sveti Gori.

Nadškofija Ljubljana

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, v ponedeljek, 14. avgusta 2023, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM ob 19.00 daroval slovesno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem Gradu.

Na današnji praznik Marijinega vnebovzetja, v torek, 15. avgusta, bodo škofje ljubljanske nadškofije vodili naslednje slovesnosti:
– Ob 10.00 bo na Brezjah, pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj sveta maša in ponovna slovesna izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. V Marijinem svetišču na Brezjah so slovesno sveto mašo pripravili že včeraj ob 19. uri. Po maši je sledila procesija z Marijino podobo po vasi, nato pa celonočno bdenje in molitev pred Najsvetejšim v kapeli Marije Pomagaj. Danes bodo svete maše ob 7., 8.30, 10., 11.30 in 19. uri.
– Ob 10.00 bo pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik vodil slovesno sveto mašo v romarski cerkvi Marije vnebovzete na Homcu v nadžupniji Šmartno pri Slovenj Gradcu.
– Ob 10.00 bo pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar daroval slovesno mašo v župnijski cerkvi Marije, pomočnice kristjanov v župniji Kranj – Drulovka/Breg.

Pred romarsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti na Dolenjskem bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM daroval slovesno sveto mašo ob 16.00.

Škofija Murska Sobota

Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf bo daroval sveto mašo na praznik Marijinega Vnebovzetja, danes, v torek, 15. avgusta 2023, ob 10. uri daroval pri Gradu na Goričkem.

Škofija Novo mesto

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje je sveto mašo s procesijo vodil v ponedeljek, 14. avgusta, ob 20. uri na Zaplazu. Danes, na Marijin praznik, 15. avgusta, bo bogoslužje ob 10. uri, v župnijski cerkvi Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem. Upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan bo daroval slovesno sveto mašo danes, v torek, 15. avgusta 2023, ob 10. uri na Zaplazu.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?