Napovedujejo december iz leta 2009.

Padec temperatur bi nas lahko dosegel v prvi decembrski dekadi. Vir: ciklon.si /srednjeročna napoved

Na vremenskem portalu ciklon.si /srednjeročna napoved so v luči prihajajočega decembra pripravili srednjeročno vremensko napoved. Kot so zapisali, bo december primerljiv z decembroma 2009 in 2010. Blokada bo vsaj prvi del decembra nad arktičnim delom, kar pomeni da bo mrzel zrak v zmernih geografskih širinah.

Prihaja viden padec temperatur, toda vprašanje, ali bo dosegel Slovenijo

V začetku naslednjega tedna se bo močno okrepil sibirski anticiklon, napovedujejo na vremenarskem portalu. Zaradi dolgih noči bo prišlo do močnega radiacijskega ohlajanja in temperaturne anomalije bodo postale močno negativne. Mrzel zrak se bo preselil proti jugu, na kitajski strani vse do Tajvana. Če bo ponekod na Kitajskem v ponedeljek še poletno toplo, jih bo v sredo dosegel polarni zrak s precej nižjimi temperaturami.

Drugi kos mrzlega zraka pa se bo razširil proti Evropi, kot piše vremenarski portal bo lepo viden padec temperatur v Moskvi, toda vprašanje je, kako daleč bo segel in če bo dosegel Slovenijo. “Po kontrolnem izračunu evropskega modela, ki je kopija glavnega bi nas lahko dosegel v prvi decembrski dekadi,” pojasnijo meteorologi in dodajo, da je pred pred nami precej zanimivo obdobje, ki bi skoraj moralo prinesti nekaj snega tudi po nižinah Slovenije.

Padavin zdaj nekaj časa ni za pričakovati

Glede napovedi za ta teden, so na ciklon.si /srednjeročna napoved pojasnili, da padavin ni več pričakovati. Jutri bo deloma sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C.

V petek bo večinoma sončno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, zvečer se bo oblačnost na zahodu povečala, najvišje temperature bodo med 7 °C in 14 °C.

V soboto zjutraj se nam bo nekoliko približal sredozemski ciklon, zato se bo oblačnost od juga povečala, vendar se bo čez dan postopno zjasnilo. Bo pa začel pritekati od vzhoda hladnejši zrak. Tako da bo sprva oblačno in suho, čez dan se bo od zahoda zjasnilo, pihal bo severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

V nedeljo bo v zahodni Sloveniji in v višjih legah večinoma sončno, po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije pa bo vztrajala nizka oblačnost. Najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C. V ponedeljek se bo pooblačilo, bo pretežno oblačno in suho vreme, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C.