Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je zaradi nenavadnega povečanja stroškov za najem zasebnih letal vlado zaprosila za seznam in podatke vseh poletov z zasebnimi letali.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s stroški najema letal za kabinet premierja Roberta Goloba. Avgusta je kabinet po aplikaciji Erar za najem letal plačal 73.800 evrov, kar predstavlja povečanje stroškov najema v primerjavi s prejšnjo vlado, so v SDS zapisali v sporočilu za javnost.

“Iz medijev in aplikacije Erar je razvidno, da je predsednik vlade za polete v mesecu avgustu z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Janez Let, porabil 39.300 evrov, za polete z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Flycom Aviation, pa v istem obdobju še 34.500 evrov,” so zapisali.

Navedli so, da je po menjavi vlade strošek najema letal za kabinet predsednika vlade že lani zrasel na 41.700 evrov. Po navedbah SDS je kabinet takratnega predsednika vlade Janeza Janše v letu 2020 za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa 9500 evrov, ob tem da pri Flycom Avation Janšev kabinet zadnja leta ni najemal letal.

Zaprosili za seznam podatkov vseh letov

Jelka Godec je tako zaradi nenavadnega povečanja stroškov za najem zasebnih letal vlado zaprosila za seznam in podatke vseh poletov z zasebnimi letali podjetij Janez Let in Flycom Aviation v zadnjih štirih mesecih. Na vlado pa je naslovila tudi vprašanja o tem, ali je bila narava poletov službena ali tudi zasebna in kakšni so bili stroški glede varovanja v zvezi z omenjenimi poleti.

“V poslanski skupini SDS pričakujemo transparenten odgovor vlade, saj menimo, da so slovenski davkoplačevalci upravičeni do pojasnila, kako se porablja denar, ki ga prispevajo za delovanje države,” so še zapisali.

sta