Janez Janša je danes pred preiskovalno komisijo zavrnil nekatere očitke o domnevnih nepravilnostih ravnanj vlade v času epidemije.

Foto: Vlada Republike Slovenije, Twitter

Predsednik vlade Janez Janša je na zaslišanju komisije državnega zbora zavrnil nekatere očitke o nepravilnostih ravnanj vlade v času epidemije covida-19. Poslanci opozicije so mu med drugim očitali, da vlada pri obvladovanju epidemije ne upošteva zdravstvene stroke in da ni poslušala opozoril strokovnjakov o neustreznosti hitrih testov Majbert Pharma, poroča STA.

Predsednika preiskovalne komisije državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, Roberta Pavšiča je zanimalo, kdo je v Sloveniji sprejel odločitev o hitrem testiranju na novi koronavirus. Janša je pojasnil, da se je vlada za to odločila na podlagi predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), svetovalne skupine za obvladovanje širjenja epidemije covida-19 in ministrstva za zdravje.

Je bil Janša seznanjen z nezanesljivostjo testov?

Pavšiča je nato zanimalo, ali je bil Janša seznanjen z nezanesljivostjo hitrih antigenskih (HAG) testov. Na to je po Pavšičevih besedah opozorila tudi strokovna skupina, kar naj bi bilo razvidno iz zapisnikov skupine. Janša je odgovoril, da je splošno znano, da so HAG-testi manj zanesljivi, zato v primeru pozitivnega rezultata osebni zdravnik testiranega napoti na opravljanje zanesljivejšega PCR-testa.

Pavšič je vprašal, kdo je pripravil tehnično podlago za verifikacijo testov podjetja Majbert Pharm. “Jaz nisem pisal kriterijev, so pač pristojne službe, ki se ukvarjajo s tem,” je pojasnil premier. Zanikal je tudi, da je osebno sprejel odločitev, da bodo testi omenjenega podjetja validirani v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

O kihanju v rokav

Marka Bandellija je zanimalo, zakaj je bil z mesta direktorja NIJZ razrešen Ivan Eržen. Janša je odgovoril, da Eržen nikoli ni bil direktor NIJZ, pač pa vršilec dolžnosti do imenovanja novega direktorja. Bandelli je Janšo vprašal tudi glede nedavne odločitve o obveznosti nošenja kirurških in FFP2 mask, ne pa tudi mask iz blaga. “Stroka, ki jo vi branite, je na začetku svetovala kihanje v rokav,” je odvrnil premier.

Po Pavšičevi zahtevi, naj ne žali strokovnjakov, je Janša dopolnil svoj odgovor. “Tudi kihanje v rokav je boljše kot nič,” je povedal. “Kar pa se tiče sedanje ureditve, na voljo je dovolj kirurških mask in FFP2 mask in jasno je, da je zaščita bistveno boljša, če uporabljaš kirurško masko oziroma masko tipa FFP2,” je poudaril predsednik vlade.

Prav tako je po Janševem mnenju pri različnih covidnih dodatkih, ki so jih prejemali zaposleni, najverjetneje prihajalo do zlorab. Toda za odločanje o tem, kdo in v kakšni višini zasluži covidne dodatke, so bili odgovorni predstojniki inštitucij. So pa po besedah predsednika vlade na tiste zlorabe, ki so bile odkrite, ministrstva in inšpektorji reagirali.

Zakaj je Slovenija naročala najcenejše cepivo?

Janja Sluga je po poročanju STA Janši očitala, da je ministrstvo za zdravje na začetku prioritetno naročalo cepivo podjetja AstraZeneca, ker je bilo to precej cenejše od cepiva podjetij Pfizer/BioNTech. Janša je pojasnil, da je delovna skupina na ministrstvu za zdravje, ocenila, da naj Slovenija prioritetno nakupuje cepivo AstraZenece: “Ne samo, ker je bilo to cepivo bistveno cenejše, ampak tudi, ker je takrat kazalo, da bo to prvo cepivo, ki bo odobreno s strani Evropske agencije za zdravila (Eme).”

V času, ko je sam opravljal funkcijo začasnega ministra za zdravje, je Janša izvedel, da bo Ema najverjetneje najprej odobrila cepivo podjetij Pfizer/BioNTech. “Zato sem še isti dan naročil ministrstvu, da se strategija spremeni in da Slovenija naroča vsa cepiva, ki bodo na voljo, ne glede na ceno,” je pojasnil.

Bolj pomemben kot iskanje razlogov za slabo precepljenost je po Janševi oceni razmislek, kako precepljenost zvišati. “Vesel sem, da ljudje stojijo v vrstah za tretji odmerek, prav tako narašča interes za cepljenje s prvim odmerkom in statistika se počasi izboljšuje. Edina stvar, ki nas lahko reši te koronavirusne more, je cepljenje,” je dejal.

Ukrepi na vrat na nos

Sluga je Janši nato očitala, da ukrepe sprejemajo brez upoštevanja stroke in da ti začnejo veljati tako, da se ljudje nanje nimajo časa pripraviti. Premier je zagotovil, da vlada pri sprejemanju upošteva stroko. Včasih pa vlada tistega, kar stroka predlaga, ne sprejme isti teden. Navedel je primer, ko je zaprtju šol na predlog zdravstvene stroke nasprotovala izobraževalna stroka.

Pavšič je napovedal, da bo Janša na zaslišanje pozvan ponovno.