Na novinarski konferenci predsednika vlade Janeza Janše in predsednikov koalicijskih strank predstavljajo nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa. Infektologi predlagali zaustavitev javnega življenja, Janša se je s tem strinjal.

Na novinarski konferenci predsednika vlade Janeza Janše ter predvidoma predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec predstavljajo nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa.

Človeška življenja je treba dati v ospredje

Janša je med drugim poudaril, da je bolje, če sprejmemo ali najavimo kakšen ukrep preveč kot pa premalo, »saj gre tačas za daleč največji izziv, kot smo ga kadarkoli srečali v zgodovini samostojne Slovenije«. Slovenija bi morala po njegovem izvesti nujne ukrepe nemudoma, da preprečijo situacijo iz Italije. »Čas se nam čas izteka, predvsem, da epidemijo omejimo oz. širjene virusa še obvladujemo, kolikor je možno,« je poudaril Janša in dodal, da je treba dati človeška življenja v ospredje.

Janša je napovedal še redne seje sveta za nacionalno varnost, na katere bodo vabili predsednika republike, predsednika DZ in predsednike vseh opozicijski strank zaradi usklajevanja ukrepov, ki bodo potencialno zahtevali odločanje na sejah DZ. Državljane je danes pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Vse starše, ki lahko že v petek obdržijo otroke doma, poziva, da to storijo in ne čakajo na ponedeljkovo zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Kjer je mogoče, delo od doma

Kjer je mogoče, naj se po besedah Janše organizira delo od doma, tudi v javni upravi. Medije prosi za širitev navodil za omejevanje okužb, župane pa je pozval, da pomagajo pri organizaciji varstva otrok ob zaprtju vrtcev in šol. Zagotavljanje varstva otrok je prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je poudaril.

Zmanjšati število vstopnih točk

Nova koalicija ima tudi nekaj predlogov glede reorganizacije zdravstvenega sistema. Kot je izpostavil Janša, je med drugim treba zmanjšati število vstopnih točk ter odpovedati vse nenujne posege in storitve, kjer tega še niso storili.

»Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ti ukrepi, bo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na preizkušnji. Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete,« je opozoril Janša. Dodal je, da bo od tega v veliki meri odvisno, v kolikšni meri bomo sposobni obvladati val širjenja virusa. Po njegovih besedah je zato treba zagotoviti dovolj namestitvenih kapacitet za okužene, ki niso kritični, na primer v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih …

Janša vse poziva k odpovedi vseh javnih in športnih prireditev, prav tako pozivajo gostince, da upoštevajo aktualno stanje in dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost slovenskega življenja pred vsemu drugimi interesi.

Poziv na socialnem omrežju

Sicer pa je predsednik vlade že danes dopoldne na socialnem omrežju Facebook zapisal oziroma vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočal, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. »Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte,« je dodal in pozval šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo s pripravami za izvedbo vsaj dela šolskega programa na daljavo. »Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba , komunala,« je še dodal.

Delno motena oskrba s svežim sadjem in zelenjavo

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec pravi, da se pristojne službe osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi.

Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve.

Prva takšna težava pri izvozu mleka

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160.000 litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom. »Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem,« je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Uvedba posebnih ukrepov

Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane.

Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. »Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, se jih vrača nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihov dobrobit,« je napovedala.

Na voljo tudi mobilna stacionarna enota

Predsednik NSi Matej Tonin je pri zagotavljanju dodatnih kapacitet izpostavil premično bolnišnico Role 2, ki ima kapaciteto 25 postelj in je trenutno v Mariboru, v 48 urah pa jo lahko prestavijo na kakršno koli drugo lokacijo. V blagovnih rezervah pa je na voljo tudi mobilna stacionarna enota, ki jo lahko v približno 60 urah postavijo na katero koli lokacijo in ima na voljo 120 postelj.

»S tema dvema mobilnima enotama lahko za slovensko zdravstvo zagotovimo dodatnih 145 postelj,« je dejal in dodal, da je ob tem poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana že zaprosil, da stopi v stik s Slovensko vojsko, da bi na razpolago dali eno od slovenskih vojašnic za potrebe dodatnih kapacitet. V tem trenutku tečejo pogovori, katera vojašnica je najprimernejša, pa bo znano v petek do 10 ure.

Razmišljajo o kapacitetah na Debelem rtiču

Po Toninovih besedah lahko na takšen način zagotovijo okoli 300 dodatnih postelj, če se bodo potrebe v slovenskem zdravstvu bistveno povečale. Razmišljajo tudi o tem, da bi za tiste, ki se morajo osamiti, pa doma nimajo teh možnosti, namenili kapacitete na Debelem rtiču.

Kar pa zadeva logistiko, bo sistem zaščite in reševanja delal na tem, da dobijo, kjer koli na trgu lahko, zaščitna sredstva. Kot je pojasnil Tonin, so danes po diplomatski poti dobili tudi ponudbo Kitajske, da je pripravljena pomagati z zaščitnimi sredstvi. Zato je bilo danes po diplomatski poti že sporočeno, da bo Slovenija Kitajsko zaprosila za pomoč, prav tako je sistem zaščite in reševanja in reševanja že pripravil spisek stvari, za katere Slovenija zaproša. Tu gre predvsem za zaščitno opremo in prenosne respiratorje.

Pikalo: »Otroci naj bodo doma že pred ponedeljkom«

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo vsem šolam svetuje, naj v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa. Tistim staršem, ki imajo to možnost, svetujejo, naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom. Za otroke staršev, ki bodo morali zaradi narave dela nujno v službo, bodo zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ.

Šole naj organizirajo alternativne ukrepe izobraževalnega procesa. Pikalo je kot možno alternativo navedel odhod v naravo. »Naj počnejo kar koli drugega, da ni treba biti v razredu. Naj bodo tudi v tem smislu kreativni,« je na današnji novinarski konferenci dejal minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle. Staršem, ki imajo to možnost, pa je svetoval, naj otroke doma zadržijo že pred ponedeljkom.