Slovenija

Istospolne partnerske zveze lahko še danes z izjavo postanejo zakonske zveze

Uredništvo , 31.07.23 ob 09:34

Če partnerja ne izjavita v roku, da želita preoblikovanje, jima bo partnerska zveza z današnjim dnem prenehala.

Istospolne partnerske zveze lahko še danes z izjavo postanejo zakonske zveze

Istospolne partnerske zveze se lahko v skladu s spremembami družinskega zakonika, ki so začele veljati konec januarja, še danes preoblikujejo v zakonsko zvezo. Če partnerja ne izjavita v roku, da želita preoblikovanje, jima bo partnerska zveza z današnjim dnem prenehala.

Velja tudi izjava preko videokonference

V postopku preoblikovanja istospolne partnerske zveze v zakonsko partnerja na upravni enoti lahko izjavita, da želita preoblikovanje v zakonsko zvezo, pri čemer se za datum preoblikovanja šteje datum izjave, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prav tako lahko na upravni enoti izjavita, da želita izvesti preoblikovanje s sklenitvijo zakonske zveze v skladu z družinskim zakonikom. To pomeni, da se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko z razglasitvijo načelnika upravne enote, da je zakonska zveza med njima sklenjena. Zakonsko zvezo lahko razglasi tudi oseba, ki jo je načelnik pooblastil, župan ali matičar. Tretja možnost je, da na upravni enoti izjavita, da ne želita preoblikovanja v skladu z omenjenimi spremembami zakonika. To pomeni, da partnerska zveza preneha z dnem izjave.

Če partnerja ne moreta osebno priti na krajevno pristojno upravno enoto, velja tudi izjava prek videokonference. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, pa lahko izjavo v postopku preoblikovanja podajo osebno na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Če partnerja iz opravičljivih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v roku, zveza ne preneha v šestih mesecih po uveljavitvi sprememb zakonika. V tem primeru partnerja lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko v dveh mesecih po prenehanju razlogov, zaradi katerih nista podala izjave. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju, so še pojasnili na ministrstvu.

STA

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26