Slovenija

Googlov Bard, ki je konkurenca ChatGPT, odslej deluje tudi v Sloveniji

Uredništvo , 13.07.23 ob 13:06

Ob zagonu je bil Bard za uporabnike v Sloveniji blokiran.

Googlov Bard, ki je konkurenca ChatGPT, odslej deluje tudi v Sloveniji

Googlov besedilni robot z umetno inteligenco Bard zdaj deluje v Sloveniji in EU. “Bard je zdaj na voljo v večini držav po vsem svetu, vključno z vsemi državami Evropske unije in Brazilijo,” je povedal izvršni direktor Googla Jack Krawczyk, ki nadzira Bard pri spletnem velikanu.

Bardova največja posodobitev do sedaj vključuje tudi podporo za najpogosteje govorjene jezike, vključno z slovenščino, nemščino, arabščino, kitajščino, hindijščino in španščino.

Konkurenca ChatGPT-ju

Do zdaj je bilo z Bardom mogoče upravljati le v angleščini, japonščini in korejščini. Google z Bardom tako postal močna konkurenca uspehu besedilnega robota ChatGPT iz zagonskega podjetja OpenAI.

Konkurenca v tem segmentu je za Google še posebej pomembna, tudi zato, ker OpenAI z milijardami podpira Microsoft. Glavni Googlov konkurent poskuša s pomočjo ChatGPT prodreti na trge, kot sta internetno iskanje in spletno oglaševanje. Poleg tega so funkcije AI namenjene zagotavljanju Microsoftove prevlade na trgu programske opreme.

Komisija za varstvo podatkov je izrazila pomisleke

Na začetku sredi maja je bil Bard še vedno blokiran za uporabnike v Sloveniji in drugih državah EU. Irska komisija za varstvo podatkov, pristojna za Google v Evropi, je izrazila pomisleke glede tega, če Bard izpolnjuje določbe evropske splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

Krawczyk je ob tem povedal, da niso govorili samo z irskim komisarjem za varstvo podatkov, temveč s številnimi organi za varstvo podatkov v Evropi, vključno s komisarjem za varstvo podatkov v Hamburgu, ki je odgovoren za Google v Nemčiji. Skupaj z regionalno širitvijo Google uvaja tudi nove funkcije pri Bardu, je dejal Krawczyk.