Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.440 PCR testov in 7.320 hitrih antigenskih testov.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.440 PCR testov in 7.320 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 285 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 19,8 %. Število zasedenih postelj v naših bolnišnicah se še vedno povečuje, razmere v bolnišnicah pa so podobne tistim, ki smo jih nazadnje imeli sredi meseca maja. 14. maja je bilo namreč na navadnih oddelkih zasedenih 318 postelj, kar je toliko kot danes, so sporočili iz vlade.

Virusi po dveh letih pridejo iz pandemičnih povzročiteljev v endemične

Irena Grmek Košnik epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju je na tiskovni konferenci Vlade RS, o aktualnem stanju v zvezi s Covid-19, povedala, da se bo virus v določenem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos. “Kdaj se bo to zgodilo? Izkušnje z zadnjimi štirimi pandemijami kažejo, da virusi v letu in pol ali dveh po nastanku preidejo iz pandemičnih povzročiteljev v endemične vire bolezni,” je pojasnila Gmerkova.

Ob tem je dejala, da moramo v danem trenutku dosledno upoštevati ukrepe in se še cepiti kdor se ni, da zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema. V kolikor nas še kaj ne preseneti, se z dobro precepljenostjo prebivalstva bližamo koncu pandemije, je optimistična Grmekova.