Pasja vila, kot so jo poimenovali, je namenjena lastnikom psov, ki svojih štirinožcev ne želijo nekontrolirano puščati pred trgovinami.

V našem največjem nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani so kot prvi v Sloveniji in celotni srednji Evropi odprli prvo pametno pasjo uto Pasja vila. Nova pridobitev je na voljo pred vhodom v Citypark pri Telekomu. Prvi pametni pasji dom, kjer bodo psi lahko počakali na svoje lastnike med nakupovanjem, je od sedaj na voljo tudi v Sloveniji. Slovenci veljamo za velike ljubitelje domačih živali, predvsem pa svoje ljubljenčke vedno radi vzamemo s seboj kamorkoli gremo. V Cityparku so poskrbeli, da bodo pasji ljubljenčki na svoje gospodarje lahko počakali v klimatiziranem ali ogrevanem, predvsem pa varnem in higieničnem objektu. Pasja vila je tudi pametna uta, saj se upravlja preko aplikacije Den4Dogs.

Aleš Obretan: V družini imamo psa, ki ga ne želimo puščati pred trgovinami

»V Cityparku kot največjem nakupovalnem središču smo ponosni, da smo kot prvi v Evropi odprli pametno pasjo uto. S tem bodo naši obiskovalci svoje psičke lahko brezskrbno pustili v klimatiziranem in sodobnem pasjem domu,« je ob otvoritvi Pasje vile povedala vodja marketinga Cityparka Maja Vidmar.

Velikokrat namreč ljudje pred trgovinami puščajo pse nenadzorovane, zato jih je strah. Naša pametna pasja uta reši ta problem, saj psu omogoča varno zavetje.

»Veseli smo, da je nakupovalno središče Citypark prepoznalo prednosti naše Pasje vile za lastnike psov. Velikokrat namreč ljudje pred trgovinami puščajo pse nenadzorovane, zato jih je strah. Naša pametna pasja uta reši ta problem, saj psu omogoča varno zavetje je poudaril Aleš Obretan, lastnik Pasje vile in vodja projekta za Slovenijo in regijo Balkan. 

Alešu Obretanu smo v povezavi s Pasjo vilo zastavili še nekaj novinarskih vprašanj.

Kako je prišlo do ideje o Pasji vili?

Vesel sem, da so v Cityparku prepoznali prednosti, ki jih Pasja vila ponuja lastnikom psom. Do ideje o tem je prišlo zaradi lastnih potreb. V družini imamo psa, ki ga ne želimo puščati pred trgovinami. Z ženo sva se do sedaj vedno skupaj opravila po nakupih, da je bil eden od naju zunaj s psom. Ko sva videla izdelek iz Skandinavije, sva se strinjala, da bi mi to potrebovali. Povezala sva se s proizvajalcem na Norveškem in se dogovorila za sodelovanje, nato pa smo se uspešno za sodelovanje dogovorili še s Cityparkom.

Katere so glavne značilnosti pametne pasje ute?

Glavne značilnosti Pasje vile, ki stoji pred Cityparkom, so, da je klimatizirana, ima talno gretje in UVC lučko za dezinfekcijo ter magnetno ključavnico, ki jo lahko upravljamo preko aplikacije. Aplikacija se z uto poveže preko Bluetootha.

Na kak način zagotavljate higieno v uti?

Higiena je v uti zagotovljena z dezinfekcijo z UVC svetlobo. Po vsakem obisku poteka 10 minut dezinfekcije, ki se lahko po 5 minutah prekine z novim psom. 5 minut je minimum za higienske standarde, po 10 minutah pa se avtomatsko izklopi. Obenem smo tudi dogovorjeni s čistilno službo na lokaciji, torej s službo Cityparka, ki skrbi za redne preglede in čiščenje. Načeloma ni potrebnega veliko čiščenja, saj so psi sprehojeni, v tako majhnih prostorih pa tudi ne opravljajo fizioloških potreb.

Opišite postopek “namestitve” psa v pasjo uto?

Psa v pasjo uto namestimo s pomočjo aplikacije, ki nam odklene objekt. Nato ga vodimo notri. Najboljše je, da ga na začetku motiviramo s kakšnimi priboljški in znanimi predmeti, kot je recimo njegova odeja, ker se potem počuti bolj domače. Pomembno je, da psa ne silimo v uto, če je ni navajen. Dati mu moramo čas, da se nauči in spozna z novim prostorom.

Je Citypark edina predvidena lokacija za Pasjo vilo? Kdaj lahko pametno pasjo uto pričakujemo na Štajerskem, v Mariboru?

Citypark ni edina predvidena lokacija za Pasjo vilo, je pa trenutno edina v Sloveniji in srednji Evropi. Upamo, da se bodo pametne pasje ute razširile tudi drugje, tudi pred kakšne trgovine v naseljih, kjer je več psov. Želimo si, da objekt služi tudi kratkotrajnim obiskom trgovine. Kje bomo postavljali nove Pasje vile, je bolj odvisno od naših naročnikov kot od nas. Tam, kjer se bo pojavil interes in kjer bodo prepoznane vse prednosti naše pametne ute, tam bo naša naslednja lokacija.