Slovenija

FOTO: V Kopru trg pod vodo, pri Rovinju velika troba

Uredništvo , 28.08.23 ob 13:31

Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg in Prešernov trg v Kopru.

FOTO: V Kopru trg pod vodo, pri Rovinju velika troba

Nevihte z močnimi nalivi, ki so zjutraj z zahoda zajele Slovenijo, povzročajo nekaj težav. Z Obale poročajo o izpadih elektrike.

Primorsko so prve nevihte z močnimi nalivi z zahoda zajele zjutraj. Okoli poldneva so z Agencije RS za okolje (Arso) sporočili, da se slovenski Istri od juga približuje izrazit nevihtni sistem, ki se bo v nadaljevanju pomikal proti severu. Nevihto so spremljali tudi močni sunki vetra in ponekod toča.

V Kopru trg pod vodo

Po poročanju portala Meteoinfo Slovenija je na Debelem rtiču padala tudi večja toča, debela bi naj bila 7 centimetrov. Veter naj bi v sunkih dosegel tudi 113 km/h.

Voda je poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omejenih območjih je padala toča. Gasilci so na terenu, o škodi še ni podrobnih poročil.

Opozorilo tudi na Hrvaškem

Na Hrvaškem so zaradi vremenske fronte, ki je dopoldne že zajela Istro, izdali opozorila za celotno državo. Oranžno opozorilo velja vse regije z izjemo Jadranske obale, ki je v rumenem. Državni hidrometeorološki zavod opozarja pred lokalnimi nalivi, orkanskim vetrom, udari strel in točo, pri Rovinju pa so opazili tudi vodno trombo.

Velika tromba v Rovinju

Padavine so že zajele zahodno obalo Istre. Spremljajo jih udari strel in jugo. Po poročanju portala Istramet se je na morju pri Rovinju pojavila tudi velika tromba. O materialni škodi za zdaj ne poročajo.

Na območju Umaga in Poreča je medtem padlo do 25 milimetrov dežja.

Iz glavnega štaba hrvaške civilne zaščite so že zjutraj opozorili, da so danes mogoče močnejše nevihte, ki bi lahko povzročile veliko škodo. Možni so lokalni nalivi, zelo močan veter in toča, izključili pa niso niti pojava tromb na morju.

Hladna vremenska fronta se bo po napovedih vremenoslovcev danes širila proti Dalmaciji, nato pa se bo pozno popoldne premaknila proti notranjosti države in ob koncu dneva dosegla še Slavonijo.

V torek bo spremenljivo oblačno z lokalnimi plohami, ki bodo pogostejše na Jadranski obali, v Dalmaciji in visokogorju.

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres