Slovenija

FOTO: Tornado za seboj pustil precejšnjo škodo, preglavice tudi drugod po državi

Uredništvo , 02.08.23 ob 07:11

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki.

FOTO: Tornado za seboj pustil precejšnjo škodo, preglavice tudi drugod po državi

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je v ponedeljek zvečer prešlo Slovenijo, je znova povzročilo kar nekaj preglavic in gmotne škode. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 69 dogodkov, sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov.

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Močan veter odkrival strehe

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. Na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je po do sedaj znanih podatkih poškodoval 11 objektov.

Vir: Facebook

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji.

Danes mirno, jutri spet nevihte

Danes bo povečini sončno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Šibka burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Jutri bo deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na petek. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, ob morju 21, najvišje dnevne od 27 do 32, na severozahodu okoli 25 stopinj Celzija.