Reka Drava sicer ponoči v spodnjem toku še nekoliko narasla in v nekoliko večjem obsegu poplavila površine na območju pod Ptujskim jezerom, je za STA povedal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob.

Na vprašanje, ali gre pri poplavljanju Drave za odklon od razmer, ki so pričakovane za to obdobje v letu, je Golob odgovoril, da je tak obseg poplav nekoliko redkejši, da pa razmer ne gre primerjati z največjimi obsegi poplav, ko so v nevarnosti celotna naselja.

V Dravogradu, kjer je Drava že v petek dopoldne prestopila bregove, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Zaradi izboljšanja razmer so se skoraj vsi lahko zvečer vrnili v svoje domove, dva prebivalca pa sta noč preživela pri sorodnikih, je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec. Skrbi pa jih, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin, ki je napovedana za nedeljo.

Ponoči sta sicer po besedah Goloba naraščali tudi Sava in Krka – Sava v spodnjem toku, Krka pa v srednjem in spodnjem toku, kjer je tudi poplavljala, vendar na območjih vsakoletnih poplav.

Hidrolog pričakuje, da bodo danes reke po državi zelo počasi upadale. Ob napovedanih novih padavinah, ki bodo ponoči vsaj za krajši čas lahko tudi močnejše, pa je pričakovati, da bodo reke ponovno narasle. Na območjih Vipavske doline, Gorenjske ter osrednjega in severnega dela Slovenije je pričakovati, da se bodo posamezne reke ponovno razlile, nekatere lahko poplavijo na običajnih območjih, je še povedal.

Meteorologi sicer za danes napovedujejo miren dan, bo pa dež od zahoda ponoči znova zajel Slovenijo. Za nedeljo velja oranžno opozorilo zaradi padavin za severozahod, zaradi vetra pa za jugozahod države.