Neurje, ki je zjutraj zajelo Gorenjsko, je povzročilo poplavljanje nekaterih vodotokov in meteorne vode. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, med drugim dva v občini Bohinj. Po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save. Na območju Bohinja sta se sprožila dva zemeljska plazova, ki pa ju pristojni že sanirajo.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica Žiga Lenček. V to hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

Tudi v naselju Jazne v občini Cerkno se je sprožil plaz nad stanovanjskim objektom. Kot je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Plužnje Tomaž Podobnik, so gasilci plaz prekrili in zaenkrat ostaja stabilen.

V naselju Ledine v občini Idrija pa je nekaj po 5. uri voda začela zalivati stanovanjski objekt. Posredovali so tamkajšnji prostovoljni gasilci. Zaradi visoke Idrijce in bližnjega hudournika pa je bil nekaj časa poplavljen odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu.

Ob izdatnih padavinah na tem območju je zelo visoka tudi reka Kanomljica, je še sporočil poveljnik civilne zaščite občine Idrija Boštjan Brelih, ki je, kot so navedli v sporočilu, skupaj z ekipo tudi ponoči spremljal dogajanje.

Foto: poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih

Foto: poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih

Foto: poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih

V polni pripravljenosti je bil tudi tolminski občinski štab civilne zaščite skupaj z gasilci številnih društev, tudi ljubljanskih. A večjih težav ni bilo. Poveljnik tolminske civilne zaščite Miha Vencelj je zjutraj poročal o nekaj poplavljenih cestnih odsekih, podrtem drevesu in nagnjenem drogu s telekomunikacijskim kablom, so zapisali.

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato je del mesta brez elektrike. Tako bo po predvidevanjih še nekaj ur, so zjutraj za STA navedli na občini Kranj.

Naraščale tudi druge reke po Sloveniji

Ponoči so močneje narasle posamezne reke in hudourniki tudi drugod po Sloveniji. Polavljalo je tudi morje. Še se razlivajo posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem in v porečjih Savinje, Ljubljanice in Reke.

Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Vodnatost rek v večjem delu države je velika in se še povečuje, le reke na severovzhodu Slovenije imajo srednjo in ustaljeno vodnatost. Razlivne površine manjših rek se bodo danes dopoldne še ohranjale, njihovi pretoki pa se bodo začeli zmanjševati.

Danes čez dan bodo razlile še Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka. Sredi dneva se bo zmerno povečal pretok Drave na meji z Avstrijo, predvidoma na 1150 m3/s. Razlivne površine Drave v spodnjem toku se bodo popoldne ponovno nekoliko povečale, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Vodnatost rek v zahodnem delu države se bo sredi dneva začela zmanjševati, na vzhodu pa bodo reke naraščale večji del dneva. Jutri in v naslednjih dneh se bo vodnatost rek povsod po državi zmanjševala, Drava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka pa se bodo še razlivale. Kraška polja bodo ojezerjena.