Anketa, ki jo je za časnik Delo pripravila Mediana, kaže, da bi SDS dobila štiri evropske poslance, Gibanje Svoboda dva, po enega poslanca pa Vesna, SD in NSi. Analiza podatkov kaže, da bi zunajparlamentarna stranka Resni.ca, če bi dobila še nekaj manj kot 2000 glasov volivk in volivcev, lahko dobila enega evropskega poslanca na račun SDS.

SDS vodi s podporo dobre petine vprašanih

Za zdaj ima SDS običajno podporo dobre petine vprašanih (22,4 odstotka). Sledi Gibanje Svoboda s 16,5 odstotka podpore. Na tretjem mestu je z desetimi odstotki stranka Vesna z Vladimirjem Prebiličem na čelu liste. Tej kaže tudi bolje kot koalicijskima partnericama SD (8,3 odstotke) in Levici (4,5 odstotka).

Med SD in stranko Resni.ca (5,4 odstotka) se uvršča NSi (5,6 odstotka), SLS pa z 3,9 odstotka za Levico. Sledijo DeSUS in Dobra država (2,8 odstotka) in Zeleni Slovenije (1,9 odstotka).

Slaba petina vprašanih je še neopredeljenih (12,8 odstotka). Če bi bile volitve danes, bi se jih udeležilo 39 odstotkov vprašanih, kar bi bilo kar deset odstotnih točk več kot pred petimi leti. Volilna udeležba bi bila tudi višja kot na vseh dosedanjih volitvah v evropski parlament, še kaže anketa Dela.

Anketo je za Delo med 27. in 29. majem opravil Inštitut Mediana na vzorcu 789 vprašanih, poroča STA.