Po navajanju 24ur.com naj bi v največjem državnem podjetju prišlo do številnih kršitev, med njimi naštejejo podkupavanje, izsiljevanje, korupcijo, favoriziranje in sporne javne razpise. Po poročanju portala, za katerega naj bi spregovoril tudi žvižgač, ki naj bi za posel na Darsu plačal več kot deset tisoč evrov podkupnine, je v podjetju nekaj hudo narobe. Razkril je, da ima nadzor na Darsu, da so imenovali njihove ljudi, s katerimi imajo kompleten nadzor nad razpisi, nad delom, nad pritožbami in nad vsem.

Na predsednika uprave naj bi vršili pritisk zaposleni na več ministrstvih

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je bila ustanovljena 7. decembra 1993 kot koncesionar upravljavec in vzdrževalec slovenskega avtocestnega omrežja in omrežja hitrih cest. Z več kot 1200 zaposlenimi je družba lani ustvarila več kot pol milijarde evrov prihodkov. Največ denarja so zaslužili s cestninami tovornih vozil in prodajo vinjet za osebna vozila. Zadnja tri leta jo vodi predsednik uprave Valentin Hajdinjak. V pogovoru s 24ur.com je priznal, da so nanj vršili pritisk številni posamezniki, tudi zaposleni na več ministrstvih.

V portalu so pod drobnogled vzeli več javnih razpisov, v katerih naj bi bilo polno nepravilnosti, favoriziranja in vpletanja odgovornih v postopke javnega naročanja. Med drugim je problematičen aktualni razpis za avtovleke tovornih vozil, kjer Dars nima praktično nobenega nadzora, saj gredo vsi računi mimo državne družbe. Rok za oddajo in odpiranje ponudb so že petkrat prestavili, zaradi pritožbe AMZS na Državno revizijsko komisijo. Več bo razkritega kmalu.