Zdravstveni svet je odobril cepljenje proti humanim papilonskim virusom tudi za dečke. Ti virusi povzročajo raka na materničnem vratu, žrelu in nekatere druge vrste raka.

Zdravstveni svet je odobril cepljenje proti humanim papilonskim virusom (HPV) tudi za dečke. Okužba s HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi. “Gre za družino več kot dvesto genotipov HPV, ki se prenašajo z neposrednim stikom kože ali sluznice pri spolnih in drugih intimnih stikih. Med različnimi deli telesa jih lahko prenašamo tudi z rokami, lahko pa se prenesejo tudi z matere na novorojenčka ob porodu,” pojasnjujejo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Gre za družino več kot dvesto genotipov HPV, ki se prenašajo z neposrednim stikom kože ali sluznice pri spolnih in drugih intimnih stikih.

Po pojasnilih NIJZ okužba s HPV, za katero ne poznamo zdravila, lahko povzroči različne zdravstvene težave. Večina okužb mine spontano, nekateri manj genotipi HPV pa lahko povzročijo raka materničnega vratu, nožnice in vulve pri ženskah, raka penisa pri moških ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih.

Zaščita pred prvimi spolnimi stiki

“Zaščita s cepljenjem pred prvimi spolnimi stiki in s tem prvo možnostjo okužbe je izjemno učinkovita in varna, zato jo za najstnice in najstnike priporočata tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropska unija,” razlagajo na NIJZ in dodajajo, da v Sloveniji zato cepljenje deklic z 9-valentnim cepivom izvajajo ob sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole.

Cepljenje je prostovoljno in poteka v okviru sistematskih pregledov pri pediatrih in šolskih zdravnikih.  Možno je tudi cepljenje zamudnic, ki so 6. razred obiskovale v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene..

Cepljenje brezplačno jeseni 2021

Cepljenje proti HPV pa je enako pomembno tudi za dečke. “Poleg zaščite pred rakom zadnjika, penisa in ustnega dela žrela se s cepljenjem dečkov močno zmanjša možnost širjenja okužb s HPV. Zdravstvena zavarovalnica zdaj krije stroške cepljenja deklic v 6. razredu osnovne šole, cepljenje dečkov pa je ponekod samoplačniško, v nekaterih občinah pa ga sofinancirajo iz proračuna (Vuzenica, Radenci, Idrija,  Cerkno, Postojna, Slovenj Gradec in Zagorje ob Savi),” pojasnjujejo z NIJZ.

Zdravstvena zavarovalnica zdaj krije stroške cepljenja deklic v 6. razredu osnovne šole, cepljenje dečkov pa je ponekod samoplačniško, v nekaterih občinah pa ga sofinancirajo iz proračuna (Vuzenica, Radenci, Idrija,  Cerkno, Postojna, Slovenj Gradec in Zagorje ob Savi).

Za dečke naj bi se sicer brezplačno cepljenje pričelo jeseni prihodnje leto, torej v novem šolskem letu. Oba spola že več let cepijo v sosednjih državah, in sicer Avstriji in Hrvaški, pa tudi v Avstraliji.