Po dobrih petih letih je Slovenija znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja. Kako draga kurilna sezona nas čaka?

Vlada je danes na dopisni seji izdala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja. Omejila je maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja, poroča STA. Cene se bodo tako oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.

Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se bo upoštevalo obračunsko obdobje od 25. oktobra do 5. novembra, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november 2021.

Vlada se je tako odločila za enak način oblikovanja cen kurilnega olja kot v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Možnost regulacije cene marž pri kurilnem olju je zaradi naraščajočih cen energentov že v torek nakazal gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Cena kurilnega olja je presegla mejo enega evra

Gibanju cen kurilnega olja je vlada posebno pozornost namenila zaradi prihajajoče kurilne sezone. Maloprodajna cena kurilnega olja je v drugi polovici letošnjega leta presegla mejo enega evra, za liter je bilo treba oktobra odšteti že 1,10 evra. Davki in dajatve se pri tem niso spremenili.

Premier Janez Janša je sicer v ponedeljek v državnem zboru konkretne ukrepe napovedal po vrhu Evropske unije, ki se bo v četrtek začel v Bruslju, na to temo pa bodo prihodnji teden zasedali tudi ministri, pristojni za energijo. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva.

Podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanski liberalizaciji cen naftnih derivatov je pokazala, da trg v Sloveniji deluje, navaja gospodarsko ministrstvo. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi, poroča STA.