Slovenija

Bo 14. avgust dela prost dan?

Uredništvo , 08.08.23 ob 07:25

Vlada se bo v luči izjemnih razsežnosti naravne nesreče danes posvetila novemu paketu ukrepov.

Bo 14. avgust dela prost dan?

Vlada se bo v luči izjemnih razsežnosti naravne nesreče danes posvetila novemu paketu ukrepov. Poleg ukrepov za pomoč številnim prizadetim podjetjem in za obnovo osnovne infrastrukture bo po Golobovih napovedih z zakonskimi spremembami zagotovila tudi neposredno pomoč ljudem v obliki nadomestnih gradenj za prizadete družine, pri čemer bo sodelovala z občinami.

Na mizi naj bi bilo tudi vprašanje drugega rebalansa letošnjega proračuna. Že letos bo namreč treba po Golobovih besedah najti več sto milijonov evrov za sanacijo po katastrofi, enako pri spremembah proračuna za 2024, ki so že v pripravi.

Za učinkovito sanacijo bo treba po navedbah predsednika vlade “narediti vse in postrgati povsod, kjer se bo dalo”, ter dobiti čim več sredstev iz evropskih skladov in pomoči iz tujine. Vlada bo tako predvidoma obravnavala tudi pomoč iz solidarnostnega sklada in ostalih evropskih mehanizmov.

V duhu solidarnosti

Premier verjame, da bo mogoče sanacijo tudi z mednarodno pomočjo izvesti učinkovito in hitro, da se tako okrepi zaupanje ljudi. Pomoč v mehanizaciji, opremi in kadrih je že napovedala vrsta držav, zelo verjetno se bo ta skupina še povečala. V sredo na obisk v Slovenijo prihaja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Vlada pa bo danes, tako pravi Golob, obravnavala tudi predlog, da se ponedeljek 14. avgust razglasi za dela prost dan, zato da se prizadetim in prostovoljcem v duhu solidarnosti omogoči pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče. Ponedeljek je umeščen med vikendom in torkom, ki je sicer praznik in dela prost dan. S tem, ko bi tudi v ponedeljek imeli prost dan, pa bi dobili podaljšan vikend, ki bi ga lahko ljudje lahko res posvetili čiščenju in sanaciji tako svojih domov kot tudi domov drugih.

sta