Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je komentirala trenutno stanje in aktivnostih inšpekcije v Sloveniji glede zastrupitve s pijačo na Hrvaškem.

V Sloveniji ni primerov zastrupitve

Kot je povedala Škrkova, so včeraj po prejetju informacij o primerih zastrupitev memudoma kontaktirali NIJZ in Center za zastrupitve na UKC Ljubljana ter potrdili, da nimajo potrjenega nobenega tovrstnega primera zastrupitve.

Iz Coca-Cole na Hrvaškem so danes sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste 500ml v plastični embalaži (PET), proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024. Začasno umikajo tudi dve omejeni seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024). Za produkta naj bi še analizirali vzorce, da ugotovijo, kakšna je njihova sestava. Informacije bodo znane v nekaj dneh.

Ne ve se še torej, kakšen je vzrok zastrupitev. Kot primer je Škrkerjeva navedla, da bi lahko šlo za sabotažo pri distribuerju ali v gostinskem lokalu ali pa bi lahko npr. v gostinskem lokalu v originalni embalaži morda shranjevali kakšna čistila. 

Če bi ugotovili, da so bili problematični produkti distribuirani tudi v Sloveniji, bodo nemudoma obvestili javnost, še je zagotovila Škrkrjeva. Trenutno te skrbi ni, ker bi se znaki zastrupitve takoj opazili in bi o njih poročali.

Na Hrvaškem namreč poročajo o šestih novih primerih suma zastrupitev zaradi uživanja gaziranih pijač, med njimi coca-cole in vode z okusom römerquelle. Hrvaški državni inšpektorat je družbo Coca-Cola pozval k umiku treh serij pijač, iz Coca-Cole pa so medtem sporočili, da notranja preiskava pokazala ni pokazala nepravilnosti v njihovi proizvodnji.