Glasbena skupina Dubioza Kolektiv iz Bosne in Hercegovine, katere član je tudi Pomurec Jernej Šave, je v sredo nastopila na zasedanju Sveta Evrope, njihov vedno energični nastop je na nove dvignil tudi aktiviste in politične predstavnike.

Foto: Twitter

Pod okriljem Sveta Evrope ta teden v Strasbourgu poteka Svetovni forum za demokracijo, na katerem so aktivisti in odločevalci razpravljali o izzivih in pobudah demokracije, poudarek je bil na okoljskih tematikah. Zasedanje se je v četrtek zvečer končalo z nastopom bosansko-hercegovske glasbene atrakcije Dubioza Kolektiv, poroča MMC RTV Slovenija. Odigrali so svoji uspešnici No escape (from Balkan) in Take me to America ter kultno Bella ciao. Z energičnim nastopom so dvignili na noge “evropske birokrate“, poročajo mediji iz nekdanje skupne države.

Dubioza Kolektiv slovi po politični angažiranosti, v besedilih so člani zasedbe pogosto kritični do evropske politike. Na tem mestu velja spomniti, da je Svet Evrope mednarodna organizacija 47 držav za človekove pravice in demokracijo, ustanovljena po drugi svetovni vojni, in ni neposredno povezana z Evropsko unijo.

Zaprosili za delovna dovoljenja

Kljub temu so nastop Dubioze v konferenčni sobani v Strasburgu pospremili številni nejeverni komentarji. “Ni fotomontaža,” je naslov članka o nastopu retvitnila tudi komisarska Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki prav tako prihaja iz BiH-a.

Dubioza Kolektiv je med nastopom opozorila na množično izseljevanje iz BiH-a. “V zadnjih letih je BiH zapustilo 20 odstotkov prebivalstva,” je poudaril član skupine Brano Jakupović.

Nadaljeval je v značilnem dubiozno-sarkastičnem slogu: “Lahko nam pomagate pridobiti delovna dovoljena, da bo naša sedmerica prav tako zapustila državo in ostala v Strasbourgu. Lahko vam prepevamo med zasedanji, da se boste sprostili, kot ste se danes. Imamo dobre pesmi, vi pa bi lahko bolje delali za naš skupni interes,” je dejal in dodal, da bodo “pustili svoje podatke, če je prisoten kakšen premier ali človek, ki jim lahko pomaga“.

Njegove besede so prisotni v dvorani pospremili z bučnim ploskanjem in se zazibali v ritmih aktivistične glasbe.