V Parizu so v začetku meseca decembra razglasili La Liste 2018, seznam 1000 najboljših restavracij na svetu, na katerem se nahajajo tudi pet slovenskih restavracij.

FOTO: Restavracija Mak

V Parizu so v začetku meseca decembra razglasili La Liste 2018, seznam 1000 najboljših restavracij na svetu, na katerem se nahajajo tudi pet slovenskih restavracij. Mariborski Mak se je uvrstil v prvo tretjino izmed vsemi in krepko pred ostale slovenske. Druga slovenska restavracija na lestvici je sicer Cubo iz Ljubljane, na lestvici pa so še: Dam iz Nove Gorice, “Jb” – Janez Bratovž in Hiša Franko, kjer kuhalnico vrti najboljša kuharica na svetu – Ana Roš.

Lestvico sestavil algoritem

Posebnost spiska tisoč najboljših restavracij na svetu je v tem, da ga za razliko od preostalih podobnih lestvic in vodnikov po restavracijah niso sestavili ocenjevalci, ampak algoritem. Lestvica, sestavljena na podlagi več sto turističnih vodičev, spletnih ocen in skupine strokovnjakov, ki se posvetijo vsaki restavraciji posebej. V lestvico je vključenih več kot 500 vodičev, 165 držav in več kot 350 tisoč spletnih ocen.

Najboljša izmed tisočih na seznamu pa je pariška restavracija Guy Savoy, sledita ji newyorška Le Bernardin in japonska Kyubey.

Mak na kulinarični zemljevid postavil David Vračko

Restavracija Mak se nahaja na Pobrežju je znana tudi po bratoma Vračko, ki sta Štajersko postavila v slovensko kulinarično prvo ligo. Lastnik in chef David Vračko je svoje znanje nabiral v najboljših restavracijah po svetu, kjer se je naučil najrazličnejših trikov in tehnik. Nekatere od le-teh se ponašajo tudi z Michelinovimi zvezdicami. Zdaj pa navdušuje brbončice v restavraciji v Mariboru, vedno znova pa se uvršča na različne prestižne lestvice. Spomnimo, lani so Mak Avstrijci, na svojem seznamu v kategoriji slovenskih restavracij najbolje ocenili ravno mariborsko restavracijo Mak.