Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) skupaj z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA Regija I in partnerskimi avtomobilskimi klubi s kampanjo 2 sekundi opozarja na moteče dejavnike, ki voznikovo pozornost odvračajo od vožnje, s tem zmanjšujejo njegovo osredotočenost in povečujejo možnost za nastanek prometne nesreče.

Vožnja zahteva posameznikovo popolno osredotočenost. Žal raziskave kažejo, da vozniki med vožnjo z avtomobilom več kot četrtino časa porabijo za dejavnosti, ki jim kratijo pozornost, so sporočili iz AMZS.

“Ocenjujemo, da se vozniki velikokrat premalo zavedajo, da lahko zgolj trenutek odloča o tem, ali bo prišlo do prometne nesreče ali ne. S kampanjo želimo krepiti ozaveščenost, kateri so motilci naše pozornosti med vožnjo in da na dogajanje v prometu vpliva vsaka sekunda (ne)pozornosti,” je izpostavil generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek.

Največji motilci so mobilni telefoni

Med največjimi motilci pozornosti med vožnjo je mobilni telefon. Voznik, ki ga uporablja med vožnjo, ima slabši reakcijski čas, počasneje zaznava in se odziva na prometno signalizacijo, njegova zavorna pot je daljša, težje tudi zaznava okolico in druge situacije v prometu, so opozorili na AMZS. Tudi če voznik med vožnjo le za dve sekundi izgubi pozornost, ima to lahko usodne posledice. Posameznikov reakcijski čas je v povprečju 1,8 sekunde. To po navedbah zveze pomeni, da voznik, ki ga je med vožnjo nekaj zmotilo, potrebuje cele štiri sekunde, da reagira na nepričakovano situacijo.

Poleg mobilnega telefona, s katerim mnogi med vožnjo odpisujejo na sporočila, uporabljajo družbena omrežja, snemajo in podobno, je eden od motilcev pozornosti med vožnjo tudi kajenje. Prižiganje cigarete za sekundo ali dve odvrne pozornost voznika od dogajanja v prometu, kar je lahko nevarno. Če pri 100 kilometrih na uro le za eno sekundo odvrnemo pogled s ceste, smo v tej sekundi prevozili približno 28 metrov povsem na slepo, so poudarili v sporočilu za javnost.

Pomanjkanje pozornosti je velika grožnja za varnost v prometu

Nepomembna ni niti vrsta glasbe, ki se predvaja v avtu. Glasna glasba, prepevanje in celo poplesavanje med vožnjo hitro privedejo do nesreče. Ob tem so kot zelo moteč dejavnik med vožnjo navedli tudi sopotnike, še posebej otroke, saj s svojim obnašanjem in zahtevami hitro preusmerijo voznikovo pozornost. Tudi zaradi zgolj enega samega grižljaja sendviča ali požirka vode med vožnjo lahko izgubimo pozornost, četudi le za dve sekundi, a to je dovolj, da povzročimo ali preprečimo prometno nesrečo. Zbrano vožnjo prav tako zmoti čas, namenjen ličenju, so dodali.

Po navedbah AMZS kampanjo podpira tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. “Pomanjkanje pozornosti je velika grožnja za varnost v cestnem prometu in ena največjih povzročiteljic nesreč. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo ni priporočljiva. Kadar voziš, ne telefoniraj, šteje vsaka sekunda. Če združimo moči in delamo na vseh področjih, je Vizija 0 mogoča do leta 2050,” je dejala v video izjavi, ki jo je delila na svojih družbenih omrežjih.