Priprave na veliko kresovanje so se pričele z grenkim priokusom, organizator obljublja kresovanje z veliko spremljevalnega programa.

V Rušah, kjer so se sicer pripravljali na jutrišnje veliko kresovanje, so jim tega želeli preprečiti vandali. Neznanci so se namreč z žago lotili majskega drevesa, ki so ga pripeljali iz gozda in ga tako poškodovali, da ga ni več moč varno postaviti, kaj šele, da bi takšno tudi stalo.

Veter bi lahko bil “usoden”

Martin Lesjak, ruški svetnik in član organizacijskega odbora, je povedal, da res ne vedo, kdo bi lahko kaj takšnega sploh naredil, »a razloge pripisujejo dvema zornima kotoma«. »Lahko bi to storili tukajšnji politični nasprotniki, lahko pa bi bili tudi kakšni gasilci, ki se ne strinjajo s tem, da bomo drevo postavili strojno,« je poudaril Lesjak in dodal, da slednjega res niso obešali na velik zvon, ampak se je ta novica po njegovem pač razvedela. »Do tega zaključka smo nekako prišli s kolegi, ki smo se skupaj pomenili. Ne želim nikogar obtožiti, saj lahko to izpade zelo negativno,« je še dejal Lesjak in nadaljeval, da deblo res ni prerezano, ampak so jim strokovnjaki zatrdili, da prvomajsko drevo, ki ima rez, več ne »zdrži« vetra. »Drevo stoji na samem in je tukaj izpostavljeno vetru. Nam kot organizatorjem in tudi občini se ne sme zgoditi, da bi se zgodilo karkoli nepričakovanega, saj je v bližini kolesarska steza,« je razložil Lesjak.

Novo drevo bo še večje

Po njegovem gre za vandalizem, ki dela škodo vsem. »Ne gre namreč za nobeno zasebno prireditev. Stroški bodo poravnani iz občinskega proračuna,« je razložil Lesjak in nadaljeval, da bodo vandalom odgovorili na način, da bodo ponovno pripeljali drevo, ki bo večje od tega. »Odkar sem v organizacijskem odboru, se kaj takšnega še ni zgodilo, sem pa slišal, da naj bi se kaj podobnega že zgodilo v Selnici in Slemenu,« pravi sogovornik in še, da jih tovrstni dogodek ne bo ustavil. »Fantje so se že odpravili v gozd. Razlika bo le ta, da bomo drevo, ko ga pripeljemo iz gozda, takoj postavili,« je sklenil Lesjak.