Slikar Rajko Ferk je pred dnevi na ogled postavil drugi del mednarodne likovne razstave, na kateri so razstavljena dela likovne kolonije Duplek art 10.

Foto: osebni arhiv

Slikar Rajko Ferk se je minuli petek v Galeriji kavarne Betnava »podpisal« pod novo razstavo, tokrat mednarodno likovno razstavo z naslovom Duplek art 10 – drugi del.

Voden ogled razstave

Kot je Ferk dejal za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si, je bil prijetno presenečen, da se je odprtja kljub dopustom in takratnih vremenskim nevšečnostim udeležilo veliko ljudi. »Med obiskovalci je bilo veliko novih obrazov, nekaj rednih, prišli so tudi umetniki, katerih slike so na ogled,« je poudaril Ferk, ki je opravil voden ogled razstave ter na kratko predstavil likovno delo, tehniko in vsakega avtorja.

Umetnik iz 22. držav iz Evrope in sveta

Omenjena kolonija, ki je potekala v začetku meseca junija, je bila štiridnevna in že 20. kolonija v organizaciji slikarja Ferka. Kot je povedal za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si, je doslej gostil umetnike iz 22. držav iz Evrope in sveta. »Istočasno spoznavamo kulturo, običaje, jezik in likovno umetnost gostujočih umetnikov,« je poudaril Ferk in nadaljeval, da so jih nadvse prijetno letos presenetili naši severni in vzhodni Slovani oziroma Čehi, Slovaki in Ukrajinci. »Zelo veliko imamo skupnega in že pred kolonijo sem preučil zemljepis, zgodovino in povezave s Slovenijo. Čeprav sem mislil, da vem veliko, sem ugotovil, da premalo. Med seboj smo komunicirali v svojih jezikih in ni bilo nobenih težav. Bili so navdušeni nad našo domovino, čeprav razen velikosti držav smo si precej podobni. In tokrat bo na ogled v tej galeriji drugi del likovnih del umetnikov,« je pojasnil mariborski slikar.

Slikarske kolonije kot letni dopusti

Prepričan je, da so tako oni kot gostujoči umetniki ambasadorji svojih držav. »Želimo jim namreč prikazat največ naših znamenitosti, glasbe, kulture in zabave. Tudi tako se širi glas o Sloveniji, saj je približno 70 odstotkov gostujočih slikark in slikarjev prvič obiskalo Slovenijo, nekaj med njimi prvič tudi Evropo,« je razložil Ferk, ki je tovrstne slikarske kolonije primerjal z letnimi dopusti. »Tudi po njih ostanejo spomini in upam, da so spomini naših udeležencev lepi in se ponovno srečamo v prihodnjem letu,« je sklenil Ferk.