Prihajajočo soboto, 8. aprila, bo v Okrepčevalnici Skupek na Poličkem vrhu v krajevni skupnosti Jarenina 4. salamijada občin Pesnica, Kungota in Šentilj. Gre za dogodek, na kateri se predstavljajo ljubiteljski izdelovalci salam, najboljše pa na koncu tudi nagradijo. Pri Skupku v Jarenini so salamijado organizirali že v lanskem letu, ko so ocenili 44 vzorcev salam v treh kategorijah. Med klasičnimi salamami je najvišje priznanje prejela Cita Žabela, med divjačinskimi Franci Šlebinger, v kategoriji druge salame pa Matej Šiker.
Salame bodo ocenili v četrtek, salamijada bo v soboto
Vzorce salam, izdelane morajo biti s strani amaterskih izdelovalcev, dolge okoli 30 centimetrov in imeti premer med 5 in 6 centimetrov, zbirajo že danes, v sredo, med 16. in 20. uro, komur ura ne ustreza, naj za drugačen dogovor pokliče na 041 844 850. Jutri, v četrtek, bo 15-članska komisija, njena člana bosta tudi župana Pesnice in Šentilja mag. Gregor Žmak in mag. Štefan Žvab, kungoška županja Tamara Šnofl bo odsotna, prispele salame ocenila. “Kot je v navadi, bomo ocenjevali izgled, okus, vonj, teksturo, …”, nam je povedal Stanislav Žebela, vodja salamarske sekcije pri Turističnem društvu Šentilj. Sekcija je od letošnjega leta naprej članica Zveze društev salamarjev Slovenije.
Sobotna salamijada, ki se bo začela že v dopoldanskih urah, bo odprta za širšo javnost. Kdor bo želel degustirati salame, bo plačal simbolično konzumacijo, v okrepčevalnici pa bo na voljo še ostala hrana in pijača, prav tako bo poskrbljeno za glasbo. Uradna razglasitev najboljših salam v treh kategorijah bo ob 13. uri. “Lani smo imeli 300 obiskovalcev, letos jih pričakujemo še več.”