Gre za prvi tovrstni pohod do karavl (stražnic) Šentilj in Ceršak, ki bo postal tradicionalen. V Knjižnici Šentilj pa je že na ogled razstava ob 30. obletnici samostojne Slovenije.

Stražnica Šentilj po spopadu

V petek, 25. junija, bomo zaznamovali dan državnosti. Na ta dan leta 1991 smo sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in s tem je Slovenija postala formalno neodvisna. Dva dni pozneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri se je Slovenija že borila za neodvisnost in jo je tudi obranila.

Ob 9. uri se ob začel pohod proti nekdanjima karavlama v Šentilju in Ceršaku

Petkov praznik bodo slovesno zaznamovali tudi v občini Šentilj. Ob 8.30 se bo najprej v cerkvi sv. Ilja začela maša za domovino, ob isti uri se bodo pred Zoky’s Pub-om začeli zbirati pohodniki. Ti bodo ob 9. uri krenili proti bivši karavli v Šentilju skozi gozd Bold do karavle v Ceršaku. Kot sporočajo iz Turističnega društva Šentilj, bo pohod, ki ga prirejajo letos prvič, trajal približno štiri ure, s postanki in obujanjem spominov na dogodke pred 30-mi leti. Zaključek pohoda z druženjem bo v Zoky’s Pub-u. Ob 9.15 bo v cerkvi sv. Ilja koncert vokalne skupine Cantare.

Pred Šentiljem se je zgodil zaseg tankovske enote, ki je prodirala iz Maribora. Pripadniki Teritorialne obrambe so tam tanke preusposobili in jih nekaj uporabili za napad na šentiljsko karavlo, nakar se je ta predala.

Predstavnik organizatorjev Karli Meier nam je povedal, da je bila v času slovenske osamosvojitvene vojne šentiljska karavla s strani JLA močno branjena, saj je mejni prehod v Šentilju v tistih časih predstavljal glavno povezavo med Balkanom in Evropo. “Pred Šentiljem se je zgodil zaseg tankovske enote, ki je prodirala iz Maribora. Pripadniki Teritorialne obrambe so tam tanke preusposobili in jih nekaj uporabili za napad na šentiljsko karavlo, nakar se je ta predala. V karavli v Ceršaku pa je bila izvedena diverzantska akcija specialne enote armije iz Niša. Vojaški helikopterji so od tam pripeljali specialce in jih z namenom okrepite karavle v Ceršaku z desantom odložili.”

Karavla v Ceršaku

Pohodnikom se bo po Meierjevih besedah pridružil tudi poveljnik  enot TO za obrambo šentiljskega mejnega prehoda Srečko Cehnar, ki bo mlajše udeležence seznanil z dogodki v času osamosvojitvene vojne, pri starejših pa znova obudil spomin na dogajanje pred 30-mi leti.

V šentiljski knjižnici je že na ogled razstava ob 30. obletnici samostojnosti

V Knjižnici Šentilj pa so že pretekli teden odprl razstavo, posvečeno 30. obletnici samostojne Republike Slovenije. Navzoče je pozdravil podžupan občine Šentilj mag. Vladimir Maher, kulturni program pa so popestrili učenci Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj.