Ljubiteljski izdelovalci salam iz občin Pesnica, Kungota in Šentilj na lanskoletnem dogodku niso mogli sodelovati, ker so morali organizatorji Salamijado odpovedati. So pa jo izvedli predlani. ko je prvo mesto osvojila divjačinska salama.

Foto: Občina Šentilj

Na Turistični kmetiji Nikl v Selnici ob Muri v Krajevni skupnosti Ceršak bo v petek, 16. in soboto, 17. aprila 2. Salamijada občin Pesnica, Kungota in Šentilj. Na prireditvi se bodo predstavili ljubiteljski izdelovalci salam, njihovo kakovost pa bo ocenjevala petčlanska komisija v sestavi: Zlatko Kreis – predsednik, Tamara Šnofl, županja občine Kungota – članica, Štefan Žvab, župan Občine Šentilj – član, Gregor Žmak, župan Občine Pesnica – član in Ahac Pinter– predsednik uprave Igralniško zabaviščnega centra MOND – član.

V lanskem letu Salamijade zaradi epidemije ni bilo

Stanislav Žabela, organizator dogodka, nam je pojasnil, da so morali v lanskem letu zaradi covida Salamijado odpovedati, so pa jo izvedli predlani: “Takrat je v okrepčevalnici Skupek na meji med občinama Pesnica in Šentilj sodelovalo okoli 25 izdelovalcev salam, nekaterimi tudi z več izdelki. Šlo je za enodnevni dogodek, zdaj ga izvajamo v dveh dneh; prvi dan ocenjevanje, drugi dan razglasitev rezultatov in degustacija. Z obiskom smo bili zadovoljni, obiskovalci so na koncu izbrali najboljšo salamo.”

Šlo je za enodnevni dogodek, zdaj ga izvajamo v dveh dneh; prvi dan ocenjevanje, drugi dan razglasitev rezultatov in degustacija.

Na vprašanje, katera salama je bila v letu 2019 najboljša, Žabela odgovarja: “To je bila kar moja. Bila je divjačinska, uporabil sem košutino meso in divjačino.”

Salame ocenjujejo v treh kategorijah

Žabela še pojasnjuje, da komisija salame ocenjuje v treh kategorijah. V prvi kategoriji so klasične salame, izdelane iz svinjine in govedine, v drugo sodijo divjačinske, v katerih lahko uporabimo meso damjaka, jelena, košute in podobno, v tretjo kategorijo pa sodijo druge salame (polsuhe, …). Komisija v vsaki kategoriji izbere najboljši izdelek, naslednji dan, na degustaciji, pa obiskovalci Salamijade izberejo najboljšo salamo.

Bojim pa se za drugi dan, če druženje ne bo dovoljeno. Takrat pričakujemo vsaj 50 obiskovalcev. Dogodka zagotovo ne bomo odpovedali, če bo potrebno, bomo degustacijo preložili na kasnejši čas.

Organizatorji upajo, da bodo lahko letos izvedli vsaj prvi del Salamijade: “Bojim pa se za drugi dan, če druženje ne bo dovoljeno. Takrat pričakujemo vsaj 50 obiskovalcev. Dogodka zagotovo ne bomo odpovedali, če bo potrebno, bomo degustacijo preložili na kasnejši čas. Za prihodnje leto pa se dogovarjamo, da dogodek organiziramo v Kungoti.” Stanislav Žabela še dodaja, da razmišlja o tem, da bi ustanovili neke vrste klub salamarjev, v katerem bi združili ljubitelje salam.

Prijave za letošnjo Salamijado so že v teku

“Vabimo vse ljubitelje salam, ki jih delate sami, da se prijavite na to, neke vrste tekmovanje v kakovosti naših domačih izdelkov. Salamijada je prireditev, na kateri bomo izdelovalci salam videli, kakšna je kvaliteta naših izdelkov, spoznali metode drugih tekmovalcev in preživeli čas v druženju ter dobri volji.”

Za vse dodatne informacije in prijave pokličite na tel. št. 041 844 850 – Stanislav Žebela, ali pišite na stanislavzebela@gmail.com.

Za vse dodatne informacije in prijave pokličite na tel. št. 041 844 850 – Stanislav Žebela, ali pišite na stanislavzebela@gmail.com.

2. SALAMIJADA občin Pesnica, Kungota in Šentilj

V petek 16. in soboto 17. aprila 2021, bo v Turistični kmetiji NIKL v…

Objavil/a Gregor Žmak – župan dne Ponedeljek, 08. februar 2021