Podelitev priznanj za najboljše inovacije podravske regije je za Štajersko gospodarsko zbornico tradicionalni dogodek, ki ga z namenom spodbujanja inovativnega razmišljanja in delovanja organizira že 16 let.

FOTO: Maribor24.si

Izbor za najboljšo inovacijo Podravja, ki ga vsako leto organizira ŠGZ, spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo naše gospodarstvo nujno potrebuje za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci. Posebnost letošnjega razpisa je bil inovacijski izziv – Izzivi krožnega gospodarstva, v okviru katerega je podjetje Talum Tovarna aluminija, d. d., prejelo zlato priznanje.

V skladu z razpisom je letos v razpisnem roku prispelo 23 inovacij. Vse prispele vloge je pregledala strokovna komisija, ki jo je tudi letos vodil dr. Marjan Leber, v komisiji pa so bili še Bruno Rumež, Simona Rataj in mag. Aleksandra Podgornik. Komisija se je odločila, da podeli 4 zlate, 8 srebrnih in 3 bronasta priznanja ter 5 zahval.

Štirje zlati nagrajenci, ki so prejeli največ točk, se bodo uvrstili v nacionalni izbor.

Zlata priznanja so prejele štiri inovacije

Ledinek Engineering, d. o. o., je podjetje, ki  praktično vsa leta sodeluje in dobiva najvišja priznanja, tudi letos je njihova produktna inovacija UNIPRESS – stiskalnica za stiskanje in lepljenje lesnih lamel v lamelne plošče poljubnih širin z možnostjo vmesnih odprtin brez izmeta lesnih prejela najvišje priznanje.

Drugi prejemniki zlatih priznanj so podjetje Talum Tovarna aluminija, d. d., Kidričevo za inovacijo Eco green Alu can, podjetje Swatycomet, d. o. o., za inovacijo Inovativna linija smolno rezanih rezalk in brusnih plošč mMetalynx Ceramic s samoostritvenim keramičnim zrnom in Impol 2000, d. d., v sodelovanju z Alcad, d. o. o., in C3M, d. o. o., za inovacijo Razvoj industrijskega algoritma za načrtovanje sestave, lastnosti in proizvodnih parametrov recikliranju prijaznejših zlitin v skupini Impol.

Že sam pogled na imena podjetij, dobitnikov zlatih priznanj in dejstvo, da ta podjetja z inovacijami praktično vsa leta pobirajo priznanja za svoje inovacije, pove seveda zelo veliko o teh podjetjih in spodbujanju inovativnosti v njihovih sredinah.