V objektu nekdanje osnovne šole v Jarenini bodo uredili Štajersko hišo glasbe, ki bo združevala muzej Alfija Nipiča, prodajalnico lokalnih ponudnikov in večnamensko dvorano.

V občinski upravi v Pesnici si dlje časa prizadevajo za uresničitev zanimivega projekta v Jarenini. Gre za tako imenovano Štajersko hišo glasbe oziroma kot marsikdo reče Muzej Alfija Nipiča. “Za ta projekt smo v teh dneh pridobili vsa potrebna soglasja, pričakujemo še samo gradbeno dovoljenje, ki bo izdano kmalu. Za ta projekt pričakujemo evropska sredstva, razpis bo objavljen meseca septembra. Upamo, da bo naša kandidatura uspešna in da bomo lahko projekt izvedli v letu 2022. Vso potrebno dokumentacijo imamo že pripravljeno,” nam je pojasnil župan občine Pesnica Gregor Žmak.

Ob muzeju bo tudi prostor za lokalne ponudnike, v mansardi pa večnamenska dvorana

Muzej nameravajo urediti v objektu nekdanje osnovne šole v Jarenini, ki se nahaja v neposredni bližini farne cerkve. Tam, kjer so posneli tudi kadre filma Moj ata, socialistični kulak, za katerega je scenarij napisal Tone Partljič po svoji istoimenski komediji. Direktorica pesniške občinske uprave Milica Simonič Steiner nam je povedala, da bodo obstoječemu objektu dogradili prizidek, v katerem bo vhod v dvigalo, prav tako sanitarije. V pritličnih prostorih bo “prodajalnica”, ki bo namenjena promociji vseh lokalnih ponudnikov v občini Pesnica, zraven bo urejen muzej, na vrhu pa večnamenska dvorana.

Imam ogromno nagrad, velike zlate plošče, razna priznanja, odlikovanja. Imam tudi Zlati grb mesta Maribor, naziv Častni občan Pesnice, …

Alfi Nipič nam je povedal, da bo v tem muzeju na ogled veliko stvari, ki so tako ali drugače povezane z njegovo glasbeno kariero: «Imam ogromno nagrad, velike zlate plošče, razna priznanja, odlikovanja. Imam tudi Zlati grb mesta Maribor, naziv Častni občan Pesnice, … Da ne pozabim na nagrade s festivalov – osemkrat sem zmagal na Veseli jeseni, imam Zlati klopotec, pred leti sem dobil odlikovanje na avstrijski estradi, v Avstraliji sem prejel Zlati mikrofon slovenskih radijskih postaj, v Ameriki na gostovanju skupaj z Avseniki sem dobil odlikovanje s strani guvernerja države Ohio, …Teh nagrad in priznanj je res ogromno.«