Danes se je na Kitajsko odpravila delegacija mariborske občine, saj se bodo udeležili visokotehnološkega sejma in skrbeli za dobre mednarodne vezi.

Podžupana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg sta se s tremi sodelavci odpravila v pobrateno mesto Chongqing brez župana Arsenoviča, saj se ta potovanja zaradi drugih obveznosti ne more udeležiti.

Kot poroča Radio Maribor, se predstavniki mariborske občine na sejmu Smart China Expo seznanjajo z najnovejšimi tehnološkimi dosežki na področju pametnih mest; udeležili pa se bodo tudi srečanja z delegacijami iz več kot 30-ih mest, s katerimi bodo podpisali tudi več sporazumov o sodelovanju, je za Radio Maribor pojasnila vodja za mednarodno sodelovanje Nataša Ritonja.

Kitajska je bila aktualna že v prejšnjem mandatu

Mariborsko občinsko vodstvo se na Kitajsko ne odpravlja prvič; že ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca je v iskanju poslovnih priložnosti tja potovala več kot 30-krat in je, po poročanju Radia Maribor, porabila okoli 250 tisoč evrov, kar je kritično obsodil tudi sedanji župan Saša Arsenovič. Povprečen obisk Kitajske je pod Fištravčevim vodstvom znašal približno 8300 evrov, novo občinsko vodstvo pa bo potovalo za ceno treh vozovnic, ki so stale 2314 evrov. Nataša Ritonja je za Radio Maribor povedala, da je vse stroške nastanitve in dve letalski vozovnici kril gostitelj.

V načrtih še najmanj tri poslovna potovanja

Za potovanja v tujino je v občinskem proračunu namenjenih 22 tisoč evrov, do sedaj so jih porabili dobrih 2400. Radio Maribor kot letošnje načrtovane občinske obiske razkriva še Marburg, Osijek in Gradec, ter Kraljevo v naslednjem letu.