Ste pripravljeni za en teden pustiti avtomobil v domači garaži ter za mesto, naravo in zase opraviti kak korak več? Ob tem pa se lahko udeležite tudi mnogih aktivnosti in dogodkov, ki jih Maribor organizira v Evropskem tednu mobilnosti. Udeležili smo se predstavitve dogajanja in preverili, kaj nas čaka.

Mestna občina Maribor prizadevanja mednarodne akcije Evropskega tedna mobilnosti (ETM) podpira že od samega začetka. Letošnji teden bo posvečen hoji, ki je sicer pravo nasprotje našega hitrega premikanja po mestu, a je tudi najbolj naraven, zdrav ter sproščujoč način premikanja. V času, ko je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev vedno večja težava, kronične bolečine zaradi sedenja pa stalnica, je vsak poziv k hoji še kako dobrodošel.

Cilj Evropskega tedna mobilnosti je pozvati mesta, da svoje prebivalce spodbudijo k izbiranju novih načinov dnevnih potovanj. Naj bo avtomobil vsaj nekaj dni na leto v garaži, vi pa se v šolo, službo ali trgovino odpravite peš.

Letos »Gremo peš!«

»Tudi letos smo v Mestni občini Maribor pripravili pester nabor aktivnosti. Potrudili smo se in jih umestili na več lokacij znotraj občine. Ne dvomimo, da boste našli tudi kaj zase. Prav tako vas vabimo, da v omenjenem tednu kak dan za pot v šolo, službo ali po vsakodnevnih opravkih namesto avtomobila uporabite kolo, avtobus ali vzamete kar pot pod noge. Z majhnimi koraki lahko skupaj naredimo velike spremembe. Pridružite se nam!« je letošnje dogajanje povzela Nina Gornik Mulec, lokalna koordinatorka ETM 2019.

Nina Gornik Mulec, lokalna koordinatorica ETM 2019

Teden, ko se bo kolesarilo

Da meščanke in meščani Maribora kolesarimo občutno premalo, poudari Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže, ki v prihodnjem tednu načrtuje več aktivnosti, s katerimi upajo na prebuditev kolesarskega duha.

»To, kar je nam nekak najbolj pomembno v okviru tega tedna je, seveda da spodbudimo tudi ljudi, da spremenijo potovalne navade, to kar je itak naše poslanstvo, zato smo se tudi odločili za recimo »Zajtrk za kolesarje«, bomo recimo na eni najbolj frekventnih točk v mestu zjutraj delili rogljičke, kavo, sok in tako dalje in na ta način malo spodbudili in pa nagradili tiste, ki kolesarijo v službo in pa v šolo,« pove Rotar.

Maribor – invalidom prijazno mesto?

V dogajanje Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru bo aktivno vključen tudi Svet invalidov MO, ki v mestu sicer opaža mnoge spremembe, ki vsakodnevne premike invalidnih posameznikov olajšujejo, a postoriti bo potrebno še marsikaj. Izpostavijo dve aktivnosti, ki bosta naslednji teden Mariborčane pozvali k razmišljanju: »Zamišljeni pa sta še dve akciji, ena se bo odvijala na Slomškovem trgu, poimenovali smo jo »Pridem takoj«, to pa zato, ker je to običajni izgovor ljudi, ki parkirajo na parkirnem mestu za invalide. Naš namen pa je, drugim ljudem pokazati, kako je, če jim nekdo zasede parkirno mesto,« povedo.

Tiskovna konferenca ob ETM 2019

»Potem pa bomo tudi na Slomškovem trgu ravno z namenom osveščanja demonstrirali vstop/izstop invalidov v avto, kajti tudi to opažamo, da se dogaja, da se marsikdo pač sparkira na tiste rumene črte invalidskega parkirnega mesta in potem reče, ja pa saj to so črte. Tiste črte so tam z namenom,« še dodajo.

Šolarji v prometu – peš, na kolesu, z avtobusom ali z avtomobilom?

Posebno pozornost dogodki namenjajo najmlajšim, ki so v naglici jutranjega odhajanja v službo ali šolo mnogokrat ogroženi, v nekaterih delih mesta pa zanje ni ustrezne cestne infrastrukture. Organizirani bodo sprehodi, PEŠBUS, delavnice ter številne zanimive in igrive aktivnosti, ki bodo mlade učile, kot pove mag. Hana Repše iz Zavoda MARS Maribor, zakaj hodimo peš. »Ne le, da hodimo peš, pomembno je tudi, zakaj hodimo peš,« pove Repšetova. Zase, za mesto, za okolje, za svet.

Josip Rotar ogroženost otrok v prometu povzame z radikalno mislijo: »V okolici osnovnih šol, tisti, ki najbolj ogrožajo šolarje, so vbistvu starši, ki pripeljejo otroka v šolo. Potrebno bi bilo pozvati osnovne šole, starše, da spodbujajo otroke, da hodijo peš in s kolesom in z javnim transportom v šolo, zato ker starši mislijo, da delajo dobro, pridejo s svojimi ogromnimi terenci, parkirajo na prehodih za pešce, na dovoznih poteh, naredijo več škode kot koristi.«

Josip Rotar, predstavnik Mariborske kolesarske mreže

Pester program

Dogajanje mariborskega tedna mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom so organizatorji predstavili na tiskovni konferenci, svoj izvod programa pa si lahko zagotovite TUKAJ. Svet invalidov MO Maribor, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Zavod MARS Maribor ter Mariborska kolesarska mreža, ki skupaj z lokalno organizatorko Nino Gornik Mulec bdijo nad tokratnim dogajanjem, si letos z obilico odličnih dogodkov za vse starosti in vse skupine drznejo upati celo na državno, če ne celo evropsko nagrado za najbolje izveden teden mobilnosti.