Cilj Društva Križemrok je, da otrokom v stiski, nudijo pomoč. Sedaj si želijo urediti nove prostore, kjer bi otroci bili deležnih nepozabni spominov, ki bi greli njihova srca še dolgo po koncu počitnic.

Društvo Križemrok se zadnja leta uspešno širi in raste. V društvu je včlanjenih veliko mladih prostovoljcev, ki svoj čas z veseljem podarjajo otrokom in mladini. Vsako leto se trudijo ponujati nove delavnice in vsebine.

»Zadnjih šest let poleg ostalih dejavnosti organiziramo dvakrat letno letovanje/taborjenje in zimovanje za otroke za med 100-130 otrok iz socialno šibkih družin. Ker starši teh otrok ne zmorejo prispevati za pokritje stroškov in ker do sedaj tudi še nismo del nobenega projekta, ki bi pokril te stroške, zbiramo skozi celotno leto donacije,« nam je pojasnil Tejo Drevenšek.

Želijo si urediti prostor primeren za letovanje otrok

Kontaktirali so veliko občin, organizacij in posameznikov, a žal večina nima primernega prostora, da bi lahko izvedli želeno. Z enim izmed turističnih podjetij na Hrvaškem, so se uspeli dogovoriti, da jim ponudijo parcelo z električno napeljavo, cesto, velikim prostorom, ki je primerno za nogometno igrišče in parkirni prostor za avtobus. Sedaj so se odločili, da prosijo javnost za pomoč, da bi omenjen prostor uredili do te mere, da bo primeren za letovanja otrok. »Na ta način, bi lahko letovanje/taborjenje ponudili več otrokom v več terminih, upamo tudi, da bi s tem bila večja možnost do upravičenosti sredstev iz katerega izmed primernih razpisov,« pojasnjuje Drevenšek.

Želijo si postaviti deset trajnih glamping lesenih šotorov za štiri osebe, leseno hišico za kuhanje – zaprti del kuhinje – da je kuhanje možno v slabem vremenu, ter odprti del kuhinje, da lahko učijo otroke kuhanja ter hišico z dvema wc-jema in dvema tušema. Poleg tega je njihov namen urediti tudi kopalni ribnik, nogometno igrišče in poleg obstoječega, še dodatni zipline.

Vse bi bilo montažno, leseno na betonskih temeljih

V kolikor ne bi uspeli pridobiti projektov, bi enkrat do dvakrat letno za teden dni omogočili turistični obisk, da bi se lahko pokrili stroški. »To bi nam omogočilo izvajanje kontinuirane dejavnosti s strokovno vsebino na eni lokaciji, zaradi česar ne bi bil več potreben prevoz opreme, šotorov in ne bi bilo stroškov najema. Na parceli bi po izravnavi bil možen tudi dostop z avtobusom, kjer lahko obrača.«

In kaj otroci s tem po mnenju Drevenška pridobijo? Nepozabne spomine, ki jim grejejo srca še dolgo let po koncu počitnic, nova znanja in veščine, pozitivno odvisnost od narave, ki jih bo varovala pred tveganimi dejavniki v obdobju najstništva, sproščenost in večje zaupanje vase in v svoje sposobnosti, večjo zavest o življenju v skupnosti, povezanost s sabo, drugimi in naravo, kar pa je temelj za zdrav vsestranski razvoj otroka.

“Cilj našega društva je, da otrokom, ki so v stiski, nudimo pomoč. To nam lahko uspe le ob pomoči donatorjev,” je dejal Drevenšek.

Če želite postati donator in s tem omogočiti otrokom iz socialno ogroženih družin boljši jutri, lahko svoj prispevek nakažete na:
TRR Humanitarnega društva Križemrok: SI56 6100 0000 8119441
Sklic: 00 (datum), delavska hranilnica Ljubljana.
Humanitarno društvo Križemrok, Kamniška graba 141, 2351 Kamnica
Delavska hranilnica, d. d. Maribor
BIC banke: HDELSI22