Če je postajališče polno, je potrebno kolo vrniti na drugem postajališču, ta so sicer med sabo oddaljena največ 500 metrov.

MBajk postaja v mestu popularen z več kot 20 tisoč opravljenimi vožnjami. Uporabniki se ob tem ne soočajo z večjimi problemi, razen ko občasno naletijo na polna oz. prazna postajališča. Če želi torej uporabnik vrniti kolo in je postajališče polno, mora peljati do naslednjega, ki je oddaljeno največ 500 metrov. Na podjetju MBajk so nam ob tem pojasnili, da so še v začetni fazi in bodo glede na trende po potrebi uvedli tudi premikanje koles.

Registriranih je že skoraj 5000 uporabnikov

Od zagona sistema 21. aprila do vključno 9. maja je bilo z MBajkom opravljenih 20.280 voženj. Povprečen čas izposoje je znašal okrog 15 minut, več kot 99 % vseh izposoj pa je bilo krajših od ene ure, torej brezplačnih. Prva ura je namreč brezplačna. Da MBajk ostaja aktualen tudi po začetnem zanimanju priča dejstvo, da je bilo največ izposoj opravljenih ta teden, skoraj tri tedne po vzpostavitvi sistema. To je bilo v ponedeljek, 9. maja, ko je bilo v enem dnevu opravljenih 2.390 voženj.

Od zagona sistema 21. aprila do vključno 9. maja se je registriralo 4.964 uporabnikov. Od tega je večina izbrala letno uporabo koles, tedenskih uporabnikov je bilo 203.

Z odzivom smo zelo zadovoljni, saj je bilo na primer včeraj (9. maja) z vsakim kolesom v povprečju opravljenih kar 11 voženj. Če upoštevamo, da je povprečen čas izposoje okrog 15 minut, je bilo včeraj v povprečju vsako kolo na vožnji dve uri in 45 minut. Dobro je obiskana tudi naša začasna informacijska točka na Glavnem trgu, kjer je čutiti veliko pozitivnega razpoloženja in zanimanja za Mbajk. Nekateri obiskovalci so nas prosili za pomoč pri registraciji,” so nam povedali na MBajk.

Vedno je priporočeno preveriti stanje postajališč

Na MBajk še zaenkrat niso uvedli premikanja koles, kar pomeni, da lahko na postajališčih koles zmanjka ali jih je preveč – če je polno in jih želijo uporabniki vrniti. Uporabnik torej lahko pride do postajališča in se želi peljati s kolesom, toda le-teh na postajališču ni na voljo, ali kolesa ne more vrniti. Na podjetju zato vedno priporočajo, da na uporabniki aplikaciji predhodno preverijo razpoložljivost postajališč.

Sama izposoja in vračilo koles pa sta res preprosta in uporabniki pri tem nimajo težav,” so nam potrdili na MBajk. Kolo se lahko izposodi na dva načina: Ali se izbere na terminalu postajališča, ali se odklene preko aplikacije. Nato ima uporabnik 60 sekund časa, da odklene izbrano kolo.

Pred izbiro kolesa MBajk podjetje priporoča, da uporabnik preveri stanje kolesa (sedež, gonilke, košara, zvonec, zavore, luči, stanje okvirja in pnevmatik). Na eni talni ključavnici je že sicer prišlo do tehnične napake, ki jo je Europlakatova ekipa hitro sanirala, so nam zagotovili na podjetju. Sledeče probleme uporabniki javijo podjetju, da jih čim prej popravijo. Poškodb, ki bi bile posledica vandalizma, (še) ni bilo.

Kolo je potrebno vrniti na eno izmed postajališč MBajk. Uporabnik mora poiskati proste ključavnice in razpoložljiva kolesa na zemljevidu postajališč, ki se nahaja na spletni strani, aplikaciji ali neposredno na terminalu. Za vračilo kolesa v talno ključavnico uporabnik privzdigne sedež kolesa in potisne kolo v ključavnico. V kolikor se zasliši dvojni pisk ter prižge zelena luč, je kolo pravilno vrnjeno. Priporočeno je sicer preveriti, da je kolo pravilno vrnjeno, saj drugače izposoja še vedno teče.

Seznam postajališč.

Če na postajališču ni prostih ključavnic, mora uporabnik svojo mestno kartico približati k terminalu, ali vpisati svojo številko uporabnika, da brezplačno pridobi dodatnih 15 minut.

Kolesa bodo začeli premikati, ko se vzorci izposoj ustalijo

Na podjetju so nam sicer pojasnili, da so še vedno v začetni fazi delovanja sistema, ko se še vzpostavljajo vzorci izposoj in vračil po posameznih postajah. Doslej je bilo največ izposoj na postajah Strossmayerjeva ulica – Tržnica, Telemach – Glavni trg – Stari peron, in Gosposvetska cesta – Turnerjeva ulica. Največ izposoj v dnevu je bilo doslej opravljenih med 13. in 14. uro ter med 19. in 20. uro.

Če občasno na kateri od postaj morda zmanjka koles ali prostih ključavnic, je v bližini oz. ne več kot 400 ali 500 metrov oddaljena druga postaja. Uporabnikom priporočamo, da ob izposoji kolesa preverijo razpoložljivost prostih ključavnic na postaji, kjer nameravajo vrniti kolo,” razložijo na MBajk.

Doslej je bilo največ izposoj na postajah Strossmayerjeva ulica – Tržnica, Telemach – Glavni trg – Stari peron, in Gosposvetska cesta – Turnerjeva ulica. Največ izposoj v dnevu je bilo doslej opravljenih med 13. in 14. uro ter med 19. in 20. uro.

To je lahko za uporabnike nepraktično, saj morajo preostalo razdaljo prehoditi. Posebej problematično postane, če se uporabnikom zelo mudi. Zato so nam na podjetju potrdili, da razmišljajo o premikanju koles glede na ustaljene trende.

Ko se bodo vzorci izposoj ustalili, bomo glede na vzpostavljene trende kolesa po potrebi tudi premikali. Ob tem bomo vsako kolo, ki ga bomo premaknili, tudi pregledali in se prepričali, da je varno za uporabo. Če bomo ob tem ugotovili kakšno poškodbo, bomo kolo odpeljali v delavnico na popravilo.”