V mariborskem UKC so danes predstavili prenovljeno enoto intenzivne nege in terapije otrok Klinike za pediatrijo. 1,2 milijona vredna investicija je v celoti pokrita iz proračuna. Omogočila je dve novi sobi ter pet mest za najbolj hudo bolne dojenčke in nedonošenčke.

Enota intenzivne nege in terapije otrok Klinike za pediatrijo UKC Maribor je dočakala prenovo. Milijon dvesto tisoč evrov, kolikor je vredna investicija, je zagotovila država, oddelek pa je odlično opremljen.

Zdravimo tudi bolnike, ki nimajo covida

»V času hude covid krize, se življenje ni ustavilo, še zmeraj zdravimo paciente, ki niso covid pacienti. Med najpomembnejšimi so otroci, ki so težko bolni. Zato z veseljem sporočam, da smo po dolgih letih uspelii s prenovo oddelka za intenzivno terapijo v pediatrični kliniki,« je uvodoma povedal dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC in nadaljeval: »Najprej smo popolnoma prenovili vse prostore, prostore smo tudi kompletno opremili in imamo dovolj kadra, da te otroke uspešno zdravimo.”

Najprej smo popolnoma prenovili vse prostore, prostore smo tudi kompletno opremili in imamo dovolj kadra, da te otroke uspešno zdravimo.

Investicija je pokrita iz državnega proračuna

Investicija je ocenjena na 1,2 milijona evrov. Približno polovico so porabili za prostorsko ureditev, polovico pa za opremo, ki je po Vogrinovih besedah, vrhunska. Poleg opreme za novorojenčke in nedonošenčke so nekaj prostora pridobili še za starejše otroke.

»Zadnjih devet mesecev je bilo za nas zelo uspešnih. Poleg tega, da nam je uspelo nadgraditi enoto, smo pridobili še dva nova zdravnika, tako da smo zelo pozitivno nastrojeni,« je povedala dr. Andreja Štelcar, vodja Enote za intenzivno nego in terapijo otrok in nadaljevala: »Naša enota bo obsegala devet neonatalnih mest in dve postelji intenzivne terapije za pediatrične bolnike. Ob tem bomo imeli še deset postelj intenzivne nege.«

Zadnjih devet mesecev je bilo za nas zelo uspešnih. Poleg tega, da nam je uspelo nadgraditi enoto, smo pridobili še dva nova zdravnika, tako da smo zelo pozitivno nastrojeni.

Sodobna oprema

Dr. Jernej Dolinšek, predstojnik klinike za pediatrijo je ponosen na nove pridobitve: »Dobili smo nekaj dodatnih kapacitet za hudo bolne nedonošenčke, pa vendar zraven opremili tudi nekaj prostorov za starejše otroke.”  V Sloveniji imamo le dve taki enoti za intenzivno terapijo: »Pridobili smo pet mest za najbolj hudo bolne dojenčke in nedonošenčke. Pridobili smo dve novi sobi. Otroka obravnavamo od rojstva do 19. leta. Naša ekipa s helikopterskimi transporti omogoča oskrbo tudi za druge kraje. Je enota za celo Slovenijo,« je še povedal Dolinšek.

Otroka obravnavamo od rojstva do 19. leta. Naša ekipa s helikopterskimi transporti omogoča oskrbo tudi za druge kraje. Je enota za celo Slovenijo.

Na leto obravnavajo približno sto petdeset dojenčkov, od tega kar dve tretjini nedonošenčkov. Preostala tretjina je zelo bolnih otrok, ki jim operacija omogoči preživetje in potrebujejo najboljšo nego.

dr. Andreja Štelcar

med novo opremo so tudi monitorji in inkubatorji

Med novo opremo so tudi monitorji in inkubatorji

Novi in prenovljeni prostori imajo obnovljen laktarij, monitorje, respiratorje, inkubaterje, tople posteljice in neinvazivno intubacijo.

Se obeta nadgradnja?

V načrtu pediatrične klinike je bila tudi nadgradnja oddelka, ki bi nudila dovolj prostora predvsem ostalim pediatričnim bolnikom. Ali bo do nje dejansko prišlo, za zdaj še ni znano: “Velikanski problem predstavlja pedopsihiatrija. Potrebe po pedopsihiatriji so enormne in na vse načine se trudimo poiskati rešitev. Ena od teh je nadgradnja, so pa še druge rešitve, o katerih zaenkrat še ne morem govoriti,” je dejal Vogrin.

Potrebe po pedopsihiatriji so enormne in na vse načine se trudimo poiskati rešitev. Ena od teh je nadgradnja, so pa še druge rešitve, o katerih zaenkrat še ne morem govoriti.