Ob nakupovalnem kompleksu v bližini Qlandie v Mariboru je na sončnem parkirišču nekdo v avtomobilu pustil dva otroka, eden naj še ne bi dopolnil enega leta starosti.

Na družbenem omrežju Facebook se je včeraj pojavila objava Mariborčana, ki je ogorčen nad dejanjem lastnika osebnega vozila, saj je na žgočem soncu v njem pustil čakati dva otroka: 3-letnika in dojenčka, ki najverjetneje še ni dopolnil leto dni starosti. 3-letnik naj bi dojenčku dajal stekleničko, da se slednji odžeja. Po sliki sodeč bi naj otrokoma v avtomobilu pustili prenosni računalnik, najverjetneje za gledanje risank.

Odkritje prijavil policiji

Kot je še zapisal očividec na družbenem omrežju, je bilo v tem času zunaj 25 stopinj. A čeprav je bilo odprto eno okno, slednje skoraj nič ne vpliva na hlajenje v avtomobilu, ugotavljajo na NIJZ. “Tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.” Po besedah prijavitelja sta bila otroka v avtomobilu vsaj 20 minut, kar je v vsakem primeru nedopustno.

Otroka ne smemo pustiti v avtomobilu niti za minuto

Tako opozarjajo, da ne smemo otroka v avtu pustiti niti za minuto, saj se “njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila.” Vročina v parkiranem avtomobilu lahko naraste zelo hitro in povzroči smrt otroka.

“In kaj bo, ko se enkrat vrneš do avta in otroka ne bo tam?” se sprašuje prijavitelj, ki je zadevo objavil na družbenem omrežju Facebook. “Če ti je otrok v napoto oziroma ovira, ko se odpraviš na šoping, potem ne vem, zakaj imaš dva,” je še kritičen.

Zadeve ni nihče prijavil policiji

Gospod, ki je v avtu opazil dva otroka, je med komentarji zapisal, da sta zadevo dve pričujoči osebi prijavili tudi policiji, tako sta mu vsaj zagotovili. Na PU Maribor pa so za naš portal odgovorili, da informacija o prijavi na policijo ne drži.

“Pregledali smo zapise vseh prejetih obvestil na interventno telefonsko številko policije 113, ki so terjali ukrepanje policije, od 00.00 ure 15. julija 2019, do danes, vendar takega klica nimamo zabeleženega,” so odgovorili za Maribor24.