Za mariborskim županom je prvi polčas, ki ga velja podrobno pregledati in oceniti. Kaj vse se je dogajalo in v katero smer bo Maribor krenil v odločilnem delu mandata?

Če je bilo prvo leto Arsenovičevega županovanja prepoznavno predvsem po seriji kadrovskih menjav, takrat obetajoči obnovi Glavnega trga in načrtih o Javnem holdingu Maribor, drugo leto kljub epidemiji koronavirusa, ki vse ostalo postavlja malce v ozadje, že kaže rezultate. Maribor ali pa vsaj njegov center ne stopicata na mestu, saj ju župan vodi v lepšo, bolj urejeno in bolj trajnostno prihodnost. Sprehodili smo se skozi prvo polovico Arsenovičevega mandata, se spomnili najpomembnejših dogodkov, prerešetali občinske načrte in preverili, kaj se bo v drugem polčasu županove »tekme« dogajalo (ali kaj bi se moralo dogajati …).

Čez prvo leto Arsenovičevega županovanja se bomo sprehodili nekoliko hitreje, saj smo dogajanje pod drobnogled postavili že lani, kronologijo prve četrtine Arsenovičevega mandata pa najdete v našem prispevku Od obljub do danes: Arsenovičevo leto pod drobnogledom. Zdaj že davne jeseni 2018 je Mariborčane na pol razdelila županska kandidatura Aleksandra Saše Arsenoviča. Številni so bili prepričani, da bo mesto v rokah veščega poslovneža končno uspešno in Maribor se je naposled odločil, da vodenje preda novemu obrazu, ki je obljubljal poštenost in transparentnost.

Jesen 2018

Predlanski oktober predrami županska kandidatura znanega poslovneža in lastnika več uspešnih lokalov, Saše Arsenoviča, ki kot prvo volilno obljubo navede pošteno in transparentno delovanje. Z ustanovitvijo Liste Arsenovič za Maribor javnosti obljubi še, da si bodo prizadevali za povezovanje mesta z univerzo, odpiranjem mesta za ljudi, nova delovna mesta, privabljanje novih ljudi na študij, skrb za starejše, soudeležbo občank in občanov pri sprejemanju aktov občine ter kreiranju participatornega proračuna in upoštevanju dobrih predlogov. Ob tem med svoje zaveze uvrsti še ustvarjanje strategij zagonskih podjetij, večgeneracijsko stanovanjsko politiko, povečevanje sredstev za štipendije, vrnitev mariborskih strokovnjakov v svoje rodno mesto, investiranje v vrtce, šole ter domače raziskovalce.

December 2018

Arsenovičeve obljube dosežejo srca Mariborčanov in dva meseca kasneje, 19. decembra 2018, je Saša Arsenovič postane mariborski župan. Ob Mariboru napove boljše čase, vsem zaposlenim in direktorjem javnih podjetij pa varne stolčke, čeprav že nekaj dni kasneje doda: »Navzočim sem podal smernice, po katerih vrednotah mislim voditi to veliko družino, in vsi, ki se bodo teh smernic držali, sploh, če bodo dosegali dobre rezultate, so dobrodošli. Je pa seveda od njih odvisno, ali se bodo uspeli prilagoditi novim razvojno usmerjenim ciljem.«

Januar 2019

Novo koledarsko leto se je začelo s postavitvijo Borisa Železnika za direktorja mariborske mestne uprave (in se s prenehanjem njegove funkcije tudi zaključilo) ter z Arsenovičevo napovedjo novih mostov na Dravi. Prve zamenjave so nakazale smer prvega županovega leta, leta kadrovskih menjav. Mateja Cekić je začela opravljati delo v uradu za komunalo, promet in prostor, zaposlil pa je še Igorja Leskovarja, Matjaža Štandekerja, Jelko Vrečko, Romana Rožmana, Barbaro Mikuš Marzidovšek16. januarja je gospod župan imenoval dva podžupana, Samo Peter Medved je začel pokrivati področje komunale, prometa in športa, Gregor Reichenberg pa področje arhitekture in prostora. V januarju se po srečanju z župani 15 okoliških občin začne obetati tudi nova blagovna znamka, ki več kot leto za tem tudi nastane. »Kar se tiče turizma želimo po vzoru nekaterih drugih dežel v sosednjih državah nastopati skupaj. Razmišljamo o ustanovitvi agencije, ki bo služila vsem in skrbela za prepoznavnost regije,« takrat pripomni Arsenovič.

Februar 2019

V začetku februarja Saša Arsenovič napove še dva podžupana, šušlja se, da bi naj mesti tretje in četrte podžupanje zasedli Alenka Iskra ter Helena Kujundžić Lukaček. Sledi 26. februar, izredno pomemben datum za prihodnost mesta, saj v sejni sobi Mestne hiše Rotovž koalicijski partnerji podpišejo koalicijsko pogodbo. Tako pogodbo skupaj z listo Arsenovič za Maribor podpišejo SMC, Lista kolesarjev in pešcev, Lista za pravičnost in razvoj, Lista Melite Petelin, Levica, Gasilci Maribora Neodvisna lista, Desusa, NSi, Lista mladih, Stranka mladih Zeleni Evrope. Trenutno stanje koalicije tako znaša 29 mandatov, v opoziciji pa s 16 mesti ostanejo svetniki Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije, SDS-a in Liste župana Andreja Fištravca. Kmalu tretja mariborska podžupanja res postane Helena Kujundžič Lukaček, ko vodja odbora za gospodarstvo pa je imenovan Vijem Pozeb.

 

Marec 2019

Nedolgo po podpisu pogodbe v koalicijo z Arsenovičem stopi tudi Stojan Auer, začnejo se pogovori o prvem občinskem proračunu, župan pa predlaga tudi dvig turistične takse. Marca se na tržnici odstranijo še vselej sporni dežniki, nova rešitev pa doseže skoraj enak učinek kot njena predhodnica. Arsenovič v tem mesecu spomni tudi na svojo obljubo o povezovanju mesta s šolstvom, saj skupaj z ministrom Zdravkom Počivalškom ter rektorjem UM Zdravkom Kačičem razpravlja o izgradnji tehnološko-inovacijskega centra Innovum, ki bi lahko pripomogel h gospodarskemu razvoju vzhodne kohezijske regije ter povezal Univerzo z gospodarstvom. Ko danes hitimo čez prenovljeno Cafovo, je spomin na kratek stik, ki v pogovoru o prenovi nastane med stanovalci ulice ter občino, le še bežen spomin, skoraj pozabili pa smo tudi že na vandalizem nad Arsenovičevimi lokali.

April 2019

In domom. 1. aprila neznanci pri Arsenoviču doma prerežejo vrtna vrata, 11. aprila sledi sprejem mariborskega proračuna, nekaj dni kasneje pa mestni svet razdelita problem stanovanjskega sklada ter nestrinjanja o tem, v katere zgradbe in projekte investirati. Konec meseca je v znamenju odpadkov, smetnjakov in Snage – Arsenovič za mestno jedro najprej napove ekološke otoke pod zemljo, nato se podraži odvoz odpadkov, hkrati pa se zamaje stolček direktorja Snage, Žalika.

Maj 2019

V prvih dneh maja Arsenovič ostro nastopi proti konfliktom v podjetju Snaga in napove zamenjavo nadzornega sveta, kmalu pa doživi koalicijsko košarico, saj mestni svet že drugič zavrne njegovo idejo o ustanovitvi holdinga javnih podjetij. A župan in njegovi podporniki se ne vdajo in kako leto kasneje se JHMB tudi dejansko oblikuje. Snaga z Alanom Percem dobi novega direktorja, ob koncu meseca pa se mariborski župan spomni, da še nima svojega četrtega podžupana, zato skliče dopisno sejo, s katero želi spremeniti mestni statut, ki bi mu omogočil imenovanje. Kolegi v mestnem svetu se z idejo ne strinjajo, koalicija doživi svoj prvi pok (prvi od številnih sledečih), mesec na občini pa se zaključi malo naelektreno.

Junij 2019

Junija maska popolne občine rahlo popusti, saj približno 20 zaposlenih v uradu za komunalo, promet in prostor zaradi občinskih pritiskov zahteva kolektivno premestitev. »Zaposlenim se vsakodnevno nalagajo nove in nove naloge, kjer se zahteva realizacija v točno določenem roku, vendar pa jih ob obilici že prevzetih nalog in obveznosti ne zmoremo več izvajati v določenih časovnih okvirjih. Prevečkrat je naše delo odvisno od drugih dejavnikov, na katere sami nimamo neposrednega vpliva. Smo pa zato deležni kritik in šikaniranja,« takrat izjavijo. Prve poletne dneve zaznamuje tudi sloviti javni pogovor Rukavine in Arsenoviča, v Festival Lent pa zakorakamo s »promenado duhov« (no, letos bi bili veseli tudi te …). Arsenoviču pa po tretjem poskusu uspe doseči soglasje za imenovanje četrte podžupanje za kulturo in turizem, Alenke IskraSnago uradno prevzame Alan Perc, mariborski svetniki pa naposled sprejmejo in potrdijo Arsenovičevo idejo o ustanovitvi holdinga javnih podjetij. V holding se bo združilo šest podjetij – Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje.

Julij 2019

Julij spet pretrese nekaj zamenjav – odstopi direktor Mariborske razvojne agencije, brez predsednika ostane svet Zavoda za turizem, v Nigradu se napove menjavo nadzornikov, šušlja pa se tudi o kadrovski »čistki« v Pogrebnem podjetju Maribor. Spomnimo še na malce bolj anekdotičen zaključek julija, ko sledi slavna zgodba o Arsenovičevem skuterju. 23. julija namreč mestni redar zaradi napačno parkiranega skuterja oglobi župana, ki že nekaj dni kasneje da urediti parkirna mesta pred občino za tovrstna vozila.

Avgust 2019

Tik pred začetkom novega šolskega leta javnost prebudi novica, da bo Arsenovič ustanovil občinsko glasilo. Vest je naprej sprejeta kot šala, a kmalu se izkaže, da bo zadeva še kako resna. In draga. Da Časopis za prijazen Maribor v svoje domove tudi zares dobimo, preteče še precej vode …

Jesen 2019

September se začne z ugotovitvijo, da občina porabi več kot dobi in zasluži, Arsenovičev časopis dobi zeleno luč, stolček direktorja MRA zasede Uroš Rozman, dela na Cafovi pa kljub nesoglasjem dobijo datum. V zadnjih dneh meseca je pomembno še srečanje predstavnikov občin na Pohorju, kjer se odpre pomembna razprava zakona o Pohorju. Dodajmo še nekaj kadrovskim menjav v nadzornih svetih, srečanje z uspešnimi dijaki ter 50. obletnico pobratenja Maribora in Marburga in september je končan. V oktobru, ko župan obeležuje prvo obletnico kandidature, mesto obišče ministrica Alenka Bratušek, končno pa se začne tudi najbolj pričakovana obnova – prenova Glavnega trga s Koroško cesto. Če bi vedeli, da se bomo po njej peljali zadnjič …

November 2019

Po boju z bombami in prvi obletnici kandidature napoči november. Zaznamuje ga električni mrk, ki prekine martinovanje (oh, ko bi vedeli, kaj bo prihodnje leto, bi kljub temu vztrajali še do jutra) ter zvišanje cen najemnin za telovadnice, ki med mariborskimi srednjimi šolami povzroči pravo dramo. Eden izmed ravnateljev napove celo tek okrog mariborske občine …

November se v zadnji mesec prevesi z manjšim bremenom na plečih občine, saj se rok za prodajo Farmadenta, ki se ga MOM z Arsenovičem na čelu trdno oklepa, podaljša. Tokrat se v podaljšanju ne bodo iskali izgovori, zakaj dobičkonosnega podjetja ne prodati, ampak bo občina raje poiskala kar dobrega kupca. Prehitevamo, o tem bomo še kako besedo v 2020.

Pred tem se zgodi še dolgo pričakovano odprtje novega podvoza na Ljubljanski, ki ga že hitro »označijo« lokalni grafitarji. Nelegalno, seveda. Le kak teden prej Arsenoviču uspe ena, vsaj po njegovem mnenju, najpomembnejših potez njegovega županovanja – dogovor o nakupu osrednje tržnice. O tem, da bo slednji prelomljen, občina pa se bo primorana podati v tožbo, se mu takrat še ne sanja …

December 2019

Praznični december in izbiranje med različnimi programi povzroči nastanek kar nekaj teorij zarote, okrasitev Maribora pa letos dopolni nova Cafova. Zadnji mesec v 2019 si mesto zapomni še po podpisu listine Partnerstva za Pohorje, ki še več mesecev ostane zgolj pri … Podpisu. 2019 se za Maribor zaključi brez uradnega ognjemeta, skoraj preroško, saj si ga v letošnjih razmerah ob koncu 2020 ne upamo niti sanjati.

Januar 2020

Ob koncu prvega meseca v 2020 mariborski župan nakaže novo strategijo dela z mediji in mariborske novinarje s starinskim avtobusom popelje po mesti ter jim, da bi utišal kritike, da občina informacije o delu med uredništva razdeljuje partikularno, razkrije nekaj načrtov, med njimi recimo za drsališče na Treh ribnikih, oživitev Piramide (o vzpenjači je razmišljal že takrat), novi lokaciji glavnega odra, Mariborskem otoku in novostih za pešce ter kolesarje.

Še pred tem istega meseca kot mestni svetnik odstopi poznani politični akter Saša Pelko, mesto pa lahko prisostvuje drami Športnih objektov Maribor, ko zaposleni direktorju izrečejo nezaupnico, očitki o tem, da bi morala skrb za ŠOM in šport v Mariboru po prioritetni lestvici Mestne občine Maribor zlesti nekoliko višje, pa postanejo še glasnejši.

Februar 2020

Februarja si mariborska občina privošči najem Mercedesa, vrednega nekaj manj kot 60 tisoč evrov, in po mariborsko se kaj hitro zasliši negodovanje, ki ga poteši nekaj statistike – navsezadnje imajo službena vozila tudi drugod, Maribor pa s črnim Mercedesom tako ne izstopa preveč. Zato pa zimski februar preseka pok v Arsenovičevi koaliciji. V uporu proti županovi komunikaciji in dogajanju pod mizo odstopi najmlajši mestni svetnik Matic Matjašič, na socialnih omrežjih pa se tako kot ob vsakem izstopu iz Arsenovičevih (ali bolj pogosto iz »opozicijskih«) vrst oblikujeta dva tabora.

Tik pred koronsko katastrofo se v Mariboru napove obnova Gregorčičeve, ki je hitro označena za pristransko. Spomnimo pa se lahko še enega markantnega dogodka, ki je gotovo eden glavnih prve polovice Arsenovičevega mandata – po dolgih mesecih pregovarjanja, načrtov in burnih kadrovskih menjav je končno napočil dan konstitutivne seje nadzornega sveta Javnega holdinga Maribor, na kateri je bila na položaj prve direktorice imenovana Lidija Pliberšek. Namesto nižjih položnic so meščanom obljubljene boljše storitve združenih javnih podjetij – Energetike, Mariborskega vodovoda, Marproma, Nigrada, Pogrebnega podjetja in Snage. Na uresničitev obljub bomo najbrž še nekaj časa čakali, saj Javni holding v vrvežu koronavirusa ostaja bolj v ozadju.

Marec 2020

Marec skorajda ne potrebuje opisa. Koronavirus je udaril z vso silo, Arsenovič pa se je z radikalno potezo ustavitve javnega življenja kot požar razširil po slovenskih medijih. Nekaj manj kot 200 občinskih uslužbencev je bilo poslanih na čakanje, ostali pa so svoje delo organizirali od doma. Vse kritike in pritožbe nad še trajajočo obnovo Glavnega trga so v času epidemije potonile v ozadje (enako pa tudi obljube o prevoznosti Koroške), mariborski župan pa je dobil vlogo motivatorja in bodrilca svojih meščanov. Nekaj dodatnih točk si je prislužil tudi z uvedbo brezplačnega parkiranja ter številnimi »koronskimi« finančnimi spodbudami za gostince, samostojne podjetnike in podobno.

April 2020

April je razen epidemije, ki ostaja v ospredju, bolj mirne sorte. V Maribor zareže le zloglasni grafit, nad katerim se zgrozijo tudi v državnem vrhu, mariborski ugled pa reši prav mariborski župan, ki ob odstranitvi zidnega Janeza Janše obljubi tudi sistematično odstranjevanje sovražnih grafitov po celotnem mestu (obljubo tudi drži, mestno jedro pa v jesenskih mesecih s posebnim razpisom začne dobivati nove fasade, za katere upamo, da bodo še dolgo časa ostale nepopisane). V tem mesecu epilog dobi tudi klavrni glavni oder na vodi ob Vodnem stolpu – navsezadnje nisi mariborski župan, če se ne lotiš problematike glavnega odra Festivala Lent.

Maj 2020

Tudi majski mesec ne izstopa, Maribor v zadnjih dneh razveseli le novica, da je mesto ob Dravi uradno postalo območje brez okužbe covid-19, za kar je bil kot župan, ki je prvi v državi na lastno pest odredil ustavitev javnega življenja, zaslužen tudi Arsenovič.

Junij 2020

Kljub temu, da 2020 ni leto drznih investicij, je župan v juniju v strategijo občine vnesel nekaj svojega podjetniško-gostinskega duha in Mestne nepremičnine, občinsko podjetje, so za skoraj 500 tisoč evrov postale lastnik kultne gostilne pri Treh ribnikih, meščani pa nad še eno investicijo v centru mesta, ki periferijo potiska še bolj na rob, niso bili najbolj navdušeni.

Nekoliko grenak občutek je v Arsenovičevem juniju gotovo pustil tudi tih upor lokalnih kmetov in ponudnikov domače prehrane, ki so obšli županov »pregon« s Trga svobode ter v prostorih bivše Slavije našli novo mesto za tržnico. Konec slednje na Trgu svobode marsikdo preizprašuje še danes, poteza, ki je povsem v nasprotju s sodobnimi trendi poudarjanja lokalnega, domačega, pa pri Mariborčanih, ki so bili domače zelenjave in svežih gibanic ob Gradu vajeni, ne ostaja v najboljšem spominu.

Konec junija je prinesel prepotreben pogovor med mestnim vodstvom in akterji športnega dogajanja mesta, Arsenovič pa je ob več finančnih sredstvih nakazal še nujnost obnove Dvorane Tabor – oziroma vsaj pogovor o tej.

Julij 2020

Maribor s svojo okolico v juliju dobi novo blagovno znamko Naše najboljše, ki se ponaša s stiliziranim listom Stare trte, Arsenovič pa predstavitev pospremi z namigom, da si lahko v prihodnosti mesto obeta tudi povsem mariborsko blagovno znamko – še ena županova velika želja?

Sicer pa je julij v Mariboru v znamenju pomembnih obiskov. Po Vrtovcu se oglasi takratna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandra Pivec, ki se v pogovoru z Arsenovičem dotakne južne obvoznice, protitočne obrambe, zloglasne vinorodne Piramide ter še svežega demografskega urada.

Poletje Mestne občine Maribor ostaja delovno, v istem dnevu pa Maribor obiščeta kar dva izstopajoča posameznika – okoljski minister Andrej Vizjak tako z vodstvom prerešeta možnost mariborske sežigalnice, statusa Mariborskega otoka ter plovnosti reke Drave, na terenskem ogledu Malečnika pa kot rešitev za degradirano območje nekdanjega odlagališča odpadkov v Metavi predlaga postavitev sončne elektrarne. Mesto istega dne obišče še ljubljanski župan Janković, ki svojemu kolegu predoči nekaj spodbudnih besed o holdingu.

Umirajočo Partizansko poživi odprtje stojnice posestva Meranovo, a otvoritev zasenči vest, da Danilo Burnač, dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda, sicer eden izmed zadnjih še »stoječih« nasprotnikov Holdinga, to več ni … Serijske kadrovske menjave v pripravi na delovanje JHMB so tako skoraj končane …

Na ponavljajoče se očitke o (ne)urejenosti Piramide in Kalvarije ter večna vprašanja o tem, kdo je lastnik zaraščenih stopnic župan Arsenovič v poletnih dneh odgovori z nadvse revolucionarno idejo, za katero so bili Mariborčani najprej prepričani, da je bila izrečena v šali. A Arsenovič je bil še kako resen in tako se je med županove vehementne ideje uvrstila še vzpenjača na Piramido.

Mestna občina Maribor julij zaključi z vestjo, da se podaja v tožbo za nakup stavbne pravice tržnice na Vodnikovem trgu. Nakup se je namreč  kljub dogovorom z direktorico Inversio Gradnje, sicer lastnico zemljišča, izjalovil, Arsenovičev silni ponos nad dogovorom, s katerim se je bil hvalil v preteklem letu, pa je splaval po vodi.

Avgust 2020

Avgust je za našega župana precej lep mesec, saj Saša Arsenovič 11. avgusta, ko njegova soproga Katja povije malega Tarasa, že četrtič postane oče.

Sicer pa ta mesec morbidno koronsko vzdušje v Mariboru preseka Festival Lent, ki se tako uvrsti med le peščico pogumnih prireditev, ki so uspele uresničiti svojo vizijo ter zastavljeno kljub korona oviram tudi izvesti. Čeprav v majhnem obsegu in ne brez negodovanja Mariborčanov. Kultni festival pa tokrat zastre še prav posebej pričakovan dogodek – uradna otvoritev glavnega mariborskega kamna spotike, Glavnega trga s prižigom luči in barvite fontane, ki kljub slabemu odvodnjavanju postane mestno kopališče za najmlajše.

Novoustanovljeni Holding v zadnjih počitniških dneh (spet) dvigne prah in Mariborčani nad novico, da združitev podjetij nikakor ne prinaša manj obremenjenih položnic, ne ostanejo ravnodušni …

September 2020

Čeprav zdaj že nekaj časa odprt, Glavni trg še vedno buri duhove, saj se v prvih tednih pojavijo težave, ki ga spet spremenijo v gradbišče, celotno obnovo pa podražijo za kar 2 milijona evrov. Tokrat ne ostanejo tiho niti gostinci …

Maribor s svojim županom v septembru zaslovi tudi mednarodno, saj se Arsenovič skupaj z drugimi obmejnimi župani udeleži avdience pri papežu Frančišku, nekako v teh dneh pa se odmeva še en dogodek. Z mesta direktorice Mariborskega zavoda za turizem odstopi Doris Urbančič Windisch, ki se tako pridruži vrsti obrazov, ki so v času prve polovice Arsenovičevega mandata zapustili mestni podij, na njeno mesto pa se zavihti bivši direktor Večera, Jure Struc.

V še toplih jesenskih dneh se konča še en teden mobilnosti, ki pokaže, da je Maribor vsako leto nekoliko bolj zelen in bolj trajnostno naravnan, čeprav senco na občino na tem področju mečeta odsotnost P+R parkirišča, ki ostaja zgolj pri načrtih in pretresanju idej ter učinkovit sistem izposoje koles, ki pa bi se naj v prihodnjem letu tudi dejansko obetal. Parole, da je z zaprtjem Glavnega trga Maribor stopil naproti pešcem in kolesarjem, namreč meščanom niso dovolj in nekako v tem času se začne dvigati vedno več posameznikov, ki opozarjajo, da Maribor nujno potrebuje prometno rešitev, ki bo avtomobilov in hrupa rešila mestno jedro ter mesto napravila resnično zeleno.

V septembru je Mariborčane razveselila tudi vest MOM, da se za dolgo pričakovani pasji park namenja 50 tisoč evrov, nekako grenak priokus pa pusti Arsenovičev namig, da vaši ljubljenčki po parku ne bodo tekali brezplačno. Ureditev pasjega parka je na seznamu želja mariborskih lastnikov psov že vrsto let in če jo uspe županu do konca mandata zares izvesti, zasluge gotovo ne bodo pozabljene.

Arsenovič si plus točke v septembru služi tudi s pestrim gradbenim dogajanjem na stari tribuni Ljudskega vrta, čeprav se zagreti navijači zavedajo, da bo do takrat, ko bodo novo tribuno lahko množično videli tudi v živo, porabljenih še kar precej mask.

Oktober 2020

Maribor v času sprejemanja državnega proračuna spet ostane v ozadju in tako župan kot ostali vidni posamezniki našega mesta glasno opozorijo na to, da Mariboru še vedno manjkajo številni obljubljeni projekti – Rotovška knjižnica, Zdravstvena postaja Tezno, hkrati pa v času zdravstvene krize Maribor nikakor ne more mimo vedno večjega finančnega prepada med UKC Maribor in UKC Ljubljana. Oktobra se Arsenovič poda celo na ulice, pri čemer je viden kar z grafitarskim sprejem v roki – vedno slabšo epidemiološko sliko vsaj malo razvedri akcija ustvarjanja grafitov v podvozu na Ljubljanski.

Medtem, ko država tone v drugi val epidemije, vest o okužbi potrdi tudi mariborski župan, ki pa kar hitro okreva in nadaljuje z delom.

November 2020

Novembra Maribor pretrese novica, da denarja za dolgo obljubljeni Center Rotovž morda ne bo in po županovem govoru, v katerem je državo pozval, da na mesto ob Dravi nikar ne pozabi, minister za kulturo Vasko Simoniti obljubi denarno pomoč, kmalu za tem pa se v Mariboru oglasi celo Janez Janša, ki županu ter mestu obljubi spremembe na področju zdravstva.

V ospredje se znova prikrade sežigalnica, za katero so mariborski mestni svetniki na seji na daljavo dokončno odločen in prepričani, da bo rešila mariborske težave z odpadki.

Virtualni karierni sejem, ki poteka pod okriljem občine, pa tudi jubilejno obletnico Prve gimnazije zasenči novica, da si je mariborska občina po več letih gorečega boja proti prodaji Farmadenta naposled premislila in se odločila svoje izjemno dobičkonosno podjetje prodati. Vstop v drugo polovico županovega mandata tako zaznamujejo ostre besede znotraj koalicije in trenje, ki bo nekoliko otežilo prihajajoče praznične dni.

Prvi polčas

Arsenovičevevo prvo polovico je zaznamovalo še nekaj dogajanja, ki pa ni vezano le na Glavni trg in Koroško cesto, kot se rado poudarja. Ob polepšanem Žičkem dvoru novo podobo dobiva tudi bližnji Vojašniški trg s pripadajočimi objekti, med njimi tudi Sodnim stolpom. Projekt, ki po ocenah dosega vrednost 3 milijonov, bo predvidoma zaključen v prihodnjem letu, obeta pa se tudi obnova Lenta. Že zaključen in uporabljan pa je podhod oziroma podvoz v Ljubljanski ulici, ki je pomembno prispeval k tamkajšnjemu prometnemu režimu, Mestna občina Maribor pa je k projektu, sicer vrednemu nekaj več ko 9 milijonov, dodala 3,4 milijona evra. Blizu podvoza se obeta še ena pomembna obnova dotrajane Zdravstvene postaje Tabor, ki pa zaenkrat ostaja bolj pri načrtih. Čeprav z bogatim evropskim sofinanciranjem, se lahko MOM pohvali tudi s športnim objektom, ki je prejel celo več arhitekturnih nagrad – skateparkom, ki je bil vzpostavljen v preteklem letu, športno obarvan pa je tudi ureditev pešpoti med Veslaškim klubom DEM in Sidrom v Bresternici. Energetsko sanirani so bili številni vrtci, prav v teh dneh poteka obnova fasad starih stavb v središču mesta, v prihodnje pa se glede na letos pridobljeno gradbeno dovoljenje za kanalizacijo obeta še obsežen gradbeni projekt na območju Limbuša, Laznice, Malečnika, Trčove, Peker, Hrastja in Kamniške grabe.

Nikakor ne smemo pozabiti sicer dolgotrajne, ampak vendarle pomembne ureditve Streliške ceste, preureditve Cafove ulice v pravi manjši trg ter še trajajoče gradnje nadhoda za pešce in kolesarje na Titovi, ki bo vreden skoraj 400 tisoč evrov. V prihodnjem letu bo mobilnost v Mariboru še bolj trajnostna, saj se pričakuje vzpostavitev dolgo zaželenega sistema izposoje koles, ki bo vreden nekaj več kot 2 milijona evrov in bo pokril najbolj frekventne točke mestnega jedra.

Županu ne gre očitati le gostilniških poslov in urejanja »mestne dnevne sobe«, kot se rado pošali, saj pregled prve polovice mandata pokaže, da se v Mariboru dogaja »še pa še«. Gotovo smo kak pomemben dogodek izpustili, vseh obnov in novosti pa niti ne vključili, a ob vsem ropotanju gradbenih strojev v oči bode le eno. Če bo želel župan Arsenovič svoj mandat zaključiti res zmagovito, je čas, da svojo drugo polovico posveti mestnim četrtem in delom našega mesta, ki niso v centru. Zdravstvena postaja Tezno, dotrajane ceste in problematična križišča na Teznu in na Pobrežju, obljubljeni trg pri pobreškem pokopališču, Studenci, Radvanje, Pekre, Nova vas, Kamnica … Tudi mi smo tu in čakamo, da župan nekaj svojih vehementnih idej nameni tudi nam. Prva priložnost so gotovo želje, izkazane v okviru platforme Čuj, sodeluj. Ker ne bodo »izpolnjene« vse, gre županu le majhen namig, da se morda katera od neizpolnjenih morda uvrsti na občinski seznam načrtov. Pa ne spet katera iz centra.

Sicer pa, gospod župan, zaenkrat ste odigrali le prvi polčas. V drugem se lahko izgubi ali zmaga. Pa vso srečo!