Pobratena in partnerska mesta iz Kitajske Mariboru pomagajo z zaščitno opremo in strokovno pomočjo.

V Maribor je danes prispela pošiljka 10 tisoč zaščitnih mask tipa FFP-2, ki jih je našemu mestu
doniralo pobrateno mesto Hanghzou iz Republike Kitajske.

Mestna občina Maribor se je v času epidemije koronavirusne bolezni 19 za pomoč pri nabavi
zaščitne opreme, ki je, tako kot po vsem svetu, tudi pri nas močno primanjkuje, obrnila tudi na
pobratena in partnerska mesta v Republiki Kitajski, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Odzvala so se štiri mesta

Odzvala so se štiri mesta, ki bodo donirala različne zaščitne maske in drugo opremo, Najhitreje so se odzvali v pobratenem mestu Hanghzou, ki je Mariboru doniralo 10 tisoč FFP-2 mask za medicinsko osebje; te maske so nujne pri delu z okuženimi bolniki. Drugo pobrateno mesto, Chongquing, se je odzvalo z donacijo 15 tisoč mask za medicinsko osebje tipa FFP 2. Partnerska mesta Nanjing, Huai’an in Nanchang pa nam bodo donirala skupno 62 tisoč kirurških mask in nekaj termometrov. Te donacije bodo prispele s posebnim letalom, ki ga organizira Republika Slovenija, so še dodali iz MOM.

Maske bo Civilna zaščita Mestne občine Maribor razdelila med ustanove in službe, ki jih zaradi
narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo: Univerzitetni klinični center
Maribor, Zdravstveni dom Maribor, Dom pod Gorco, Dom Danice Vogrinec Maribor, patronažna
služba, avtotaksi službe. “Tako velikega odziva s strani naših partnerskih mest, ki so kljub temu, da veljajo na Kitajskem še vedno strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, nesebično priskočila na pomoč, smo zelo veseli,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Za pomoč se bo župan Saša Arsenovič s posebnim pismom zahvalil vsem županom teh mest.
Kitajska mesta pomagajo tudi s strokovno pomočjo Sodelovanje s pobratenimi in partnerskimi mesti pa v teh težkih razmerah poteka tudi v obliki izmenjave izkušenj iz spopadanja z novim koronavirusom.

Priročnik za preventivo in zdravljenje

Med drugim so na Mestni občini Maribor od mesta Hangzhou prejeli priročnik za preprečevanje in zdravljenje Covid-19 in možnost sodelovanja v Globalnem programu MediXchange for Combating COVID-19 (GMCC) za pomoč pri boju proti izbruhu Covid-19. Program sta ustanovili fundacija Jack Ma in fundacija Alibaba, skupaj z bolnišnico univerze Zhejiang. Program podpirata tudi Alibaba Cloud Intelligence in Alibaba Health in je dostopen na povezavi https://covid-19.alibabacloud.com/.