Gre za Steber slovenske državnosti, ki bo postavljen na Kraigherjevi 1 v središču mesta.

Vizualizacija

V letu, ko praznujemo 30. obletnico naše samostojnosti in neodvisnosti, so se v Lenartu odločili za postavitev spomenika – Stebra slovenske  državnosti, kot so ga poimenovali. Ta bo našel svoje mesto ob večstanovanjski stavbi na Kraigherjevi 1 v središču Lenarta, v ta namen pa je Občina Lenart imenovala 20-člansko komisijo za vodenje postopka, sprejem odločitve in spremljanje investicije v zvezi s postavitvijo spominskega obeležja ob 30. obletnici samostojne Slovenije.

Glede omenjenega obeležja je župan občine Lenart mag. Janez Kramberger zapisal:

V letošnjem letu praznujemo trideseto obletnico naše samostojnosti in neodvisnosti. Praznujemo jo v času, ko je svet v primežu epidemije in vseh tegob, ki so s tem povezane. Priča smo razklanosti in politični polarizaciji v narodu in državi. Sodoben čas v katerem živimo je poln informacij, od katerih nas na žalost bolj pritegnejo negativne populistične informacije in dejanja. Kot posamezniki moramo imeti razmišljajoč in argumentiran odnos do teh informacij. Enako velja za informacije na lokalnem in državnem nivoju.
S postavitvijo stebra državnosti na zelenici med Rotovžem in večstanovanjskim objektom na Kraigherjevi ulici 1 želimo spodbuditi pozitivno razmišljanje in odnos do naše države in njene zgodovine. Želim, da bi nas ta simbol povezal, nam dal upanje in spodbudil odgovornost slehernega v naši skupnosti. Znanje in izkušnje, ki jih imamo, moramo uporabiti za delo v dobro in naš razvoj. Na demokratičnih osnovah nas mora povezovati ljubezen do domovine ob upoštevanju naših korenin in različnosti. Svobodni in zdravi se bomo lahko veselili razvoja in z upanjem šli v prihodnost. Prav je, da se spomnimo vsega kar smo v času samostojnosti dosegli. Morda se moramo prej vprašati kaj vse imamo in nato česar še nimamo.

Steber, visok okoli 5 metrov, bo imel na vrhu bronasto skulpturo

Steber, s katerim soglašajo tudi lastniki zemljišča na Kraigherjevi ulici 1, bo lepo dopolnil prostor na zelenici, kjer je bila ob osamosvojitvi pred tridesetimi leti posajena lipa kot simbol rojstva nove države, še pojasnjuje lenarški župan in dodaja, da finančno ta projekt ne bo bremenil občinskega proračuna. “Manjša dela bomo opravili v režijskem obratu. Za bronasti odlitek Slovenske muze pesmi bomo zbrali donacije podjetij in posameznikov. Avtor dela  Andrej Grabrovec Gaberi se je honorarju odpovedal.”

Manjša dela bomo opravili v režijskem obratu. Za bronasti odlitek Slovenske muze pesmi bomo zbrali donacije podjetij in posameznikov. Avtor dela  Andrej Gabrovec Gaberi se je honorarju odpovedal.

Gre za betonski steber, ki bo visok dobrih pet metrov z bronasto skulpturo na vrhu. Postavljen bo na za to posebej izdelani ploščadi, velikosti 5 krat 5 metrov, ki bo umeščena v vogal zelenice ob pločniku na Kraigherjevi ulici v smeri proti klančini. Obeležje bo sestavljeno iz plošče na vrčih, stebra in skulpture, odlite v bron.

Andrej Grabrovec: Steber državnosti in slovenska muza pesmi (bronasta skulptura) opozarjata na zgodovinsko prizadevanje in borbo slovenskega naroda

Avtor spomenika Andrej Grabrovec, ki ustvarja pod psevdonimom Gaberi, se je rodil v Mariboru, kjer je tudi obiskoval gimnazijo in leta 1985 diplomiral na Visoki tehniški šoli za gradbeništvo. V sodelovanju s projektivno raziskovalnim birojem na Visoki tehniški šoli v Mariboru pod vodstvom Boruta Pečenka in Vukašina Ačanskega je idejno načrtoval in izdeloval makete za “forma vivo” v betonu. Leta 1986 je začel z dolgoletnim sodelovanjem z Livarno umetnin in Likovno akademijo v Zagrebu. Leta 1990 se je odločil za samostojni poklic in začel z izdelavo velike plastike v glini in mavcu. Leta 1993 je ustanovil srednjeevropsko civilno pobudo Harfistično omizje. Leta 2000 je postavil javno skulpturo pred Karlovo univerzo v Pragi in tako ustanovil novi projekt sodelovanja starih evropskih univerz pod imenom Evropski univerzitetni mostovi. Leta 2001 je začel izdajati časopis ga BERI za nove odnose v tretjem tisočletju. Živi in dela v Ljubljani, Mariboru in Zagrebu.

Steber državnosti ob 30. obletnici slovenske države in slovenska muza pesmi (bronasta skulptura) opozarjata na zgodovinsko prizadevanje in borbo slovenskega naroda za narodno identiteto od borcev za severno mejo in zedinjeno Slovenijo pod komando slovenskega generala Maistra, slovenskih partizanov in borcev za slovensko samostojno državo leta 1991.

“Živimo v popolnoma novih razmerah globalnega spopada za identiteto. Preživeli ga bodo samo kulturno ustvarjalni narodi, ki se zavedajo pomena identitete. Steber državnosti ob 30. obletnici slovenske države in slovenska muza pesmi (bronasta skulptura) opozarjata na zgodovinsko prizadevanje in borbo slovenskega naroda za narodno identiteto od borcev za severno mejo in zedinjeno Slovenijo pod komando slovenskega generala Maistra, slovenskih partizanov in borcev za slovensko samostojno državo leta 1991. Slovenska država je naša država pridobljena s krvavimi žrtvami in jo tako razumimo kot steber narodne identitete,” je zapisal Andrej Grabrovec.

Slovesnega odkritja spomenika se bo udeležil predsednik vlade Janez Janša

Slovesno odkritje Stebra slovenske državnosti bo prihodnji teden, v sredo, 23. junija. Najprej bo ob 18. uri v mestnem parku dr. Jožeta Pučnika v Lenartu proslava ob dnevu slovenske državnosti, še pred proslavo bo v župnijski cerkvi maša za domovino, ki jo bo daroval lenarški župnik Marjan Pučko. Zbrane na proslavi bosta pozdravila župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in poslanec Državnega zbora RS Franc Breznik. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Janez Janša.

V kulturnem programu bodo nastopili člani in članice Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorberk, Il Divji, Špela Brumen, Aleksander Živko in Tadej Postružnik  ter učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnične glasbene šole Lenart. Po osrednji proslavi sledi odkritje Stebra slovenske državnosti.