Lani se je v UKC Maribor rodilo še več otrok kot leto prej. Največ porodnic si želi epiduralne analgezije, v UKC Maribor pospešeno delajo na tem, da bo na voljo 24-ur.

Slika je simbolična

V preteklem letu so na Oddelku za perinatologijo zabeležili 2107 živorojenih otrok. V 59-ih primerih so se rodili dvojčki, konec leta so beležili tudi porod trojčkov. Kot so nam pojasnili v UKC Maribor je 75,4 odstotkov porodnic rodilo naravno in 24,6 odstotkov s pomočjo carskega reza.

Trudijo se zagotoviti možnost 24-urne epiduralne analgezije

91 odstotkov porodnic se je odločilo za uporabo protibolečinskih sredstev, izvzete so tiste, ki so imele carski rez. »Najpogosteje se v mariborski porodnišnici uporablja farmakološko lajšanje bolečin, med katerimi je tudi epiduralna analgezija. Le-ta ni najpogostejša metoda lajšanja porodnih bolečin, to so predvsem protibolečinske injekcije,« povedo.

Pred časom so napovedali tudi, da bo kmalu v mariborski porodnišnici na voljo možnost 24-urne epiduralne analgezije. Povprašali smo jih kakšna je trenutna situacija in prejeli odgovor: »V praksi temu še ni tako, a pospešeno delamo na tem, da bi našim porodnicam v kratkem nudili to možnost.«

Več rojstev kot leto prej

V letu 2018 se je sicer rodilo nekaj manj kot lani, beležijo namreč 2063 živorojenih otrok, od tega 64 dvojčkov, torej 128 otrok, beležijo tudi en porod trojčkov. V mariborski porodnišnici je za mamice z dojenčki sicer na voljo 15 sob, skupna kapaciteta je 36 odraslih oseb.

Povprečna doba bivanja mamice z dojenčkom na Oddelku za perinatologijo znaša 2 dni. Za sama rojstva je na voljo šest porodnih sob.