Zaradi določenih omejitev s strani Zavodov za kulturno dediščino in varstvo narave, bo dogajanje v Mestnem parku letos potekalo v nekoliko bolj okrnjeni obliki.

Tudi letos se v Mestnem parku pripravlja Art kamp, ki zaradi programa, namenjenega najmlajšim, privablja zlasti mlade družine. Zaradi določenih omejitev s strani Zavodov za kulturno dediščino in varstvo narave, bo dogajanje v Mestnem parku letos potekalo v nekoliko bolj okrnjeni obliki. Mišel Vugrinec, producent Art kampa je pred časom za naš portal spregovoril o novih zaostritvah, ki so jih letos, če so projekt želeli uresničiti, morali upoštevati.

Nove pogoji so za ekipo ustvarjalcev Art kampa “izjemno omejujoči, saj ne dopuščajo manevrskega prostora za izvedbo naših in tudi ne kakšnih drugih vsebin v parku. Četudi jih mi kot organizator poskušamo v polnosti razumeti in jim popolnoma zadostiti, jih obiskovalci in izvajalci vsebin težko ponotranjijo, saj se ne zdijo življenjski.”

Objekti le na utrjenih površinah

Stojnice denimo več ne bodo postavljene na tratah, saj slednje uničuje že tako rahla tla. Kot smo pred časom že pisali, so v prvotni obliki park posadili na vodnatem območju in ga prekrili z drenažami, ki pa bi jih bilo treba že zdavnaj menjati. “Shojenost tal v parku je posebej problematična na območjih rastnih prostorov dreves,” so za Maribor24 nedavno dejali na Zavodu RS za varstvo narave.

Tudi sam oder bo postavljen na utrjeni površini, s čimer ne prihaja do pretiranega teptanja travnatih površin. Žal letos Art kamp ne bo trajal vso poletje, ampak samo v času Festivala Lent, saj bi dolgotrajno teptanje trat tako naj škodovalo naravni veduti parka, zlasti starim drevesom.

Letnega lokala nad bazeni ne bo

Kot smo že pisali, letos prav tako odpade letni lokal Zelena nit, ki je v preteklosti stal nad degradiranimi bazeni na koncu parka. Mnenje odločujočih je bilo, da bazen ne more biti prekrit z deskami, češ da to ni lepo, motila so jih tudi sedišča iz palet, češ da slednje ne sodijo v naravno okolje parka. Lokal je problematičen tudi zaradi privabljanja večjih skupin ljudi, ki se potem rade zadržujejo v lokalu in neposredni okolici. Tudi slednje naj bi negativno vplivalo na čedalje večje propadanje drevesnih korenin.

Postavili ekološke otoke za ločevanje odpadkov

Zaradi novih omejitev so se letos snovalci Art kampa izjemno potrudili in že pred začetkom festivala organizirali skupinsko vodenje o obnašanju in ravnanju z naravo Mestnega parka. Poskrbeli so tudi za ločevanje odpadkov s postavitvijo ekoloških otokov.