Parking na Vrbanski ob lokalu Mitnica je že dalj časa trn v peti gostom kot tudi lastnici lokala, upokojena soseda naj bi celo zbirala podpise za zaprtje lokala.

FOTO: Grega Maček

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavilo sporočilo, namenjeno Mestni občini Maribor, v katerem jezen meščan opozarja na absurdno visoko kazen za napačno parkiranje ob lokalu Mitnica na Vrbanski. Kakor je za Maribor24 povedala lastnica lokala Mitnica Marjana Krampač, je lokal zadnja dva tedna neprestano oblegan s strani mestnega redarstva, češ da naj bi nepravilni parking obiskovalcev lokala že nekaj let prijavljala upokojena soseda. Tokrat je šla celo tako daleč, da se je na občino obrnila pismeno.

Parkiral kakor vsi ostali

Kot je za naš portal povedal prejemnik kazni Mariborčan Grega Maček, se mu tovrstna kazen milo rečeno zdi pretirana in upa, da mu na občini kazen vsaj nekoliko omilijo, zato se je na nanjo obrnil kar preko družbenega omrežja Facebook.

“Zdaj pa mi prosim nekaj razložite! Lepo se pripeljem do Mitnice na Vrbanski ulici, parkiram avto enako kot vsi ostali na sliki (malo lepse kot ta beli), potem pa dobim kazen v vrednosti 160€, ker ste se spomnili, da bi pa bilo boljše, če se avtomobili po novem parkirajo vzporedno s cesto namesto pravokotno z njo, kot se je vedno do zdaj,” se na Mestno občino obrača v javnem sporočilu. Kot je za naš portal povedala lastnica lokala Mitnica, tabla, ki opozarja na pravilno parkiranje, tam stoji že odkar so položili tlakovce, a je ljudje ne upoštevajo, saj bi sicer morali parkirati vzporedno in ne pravokotno na cesto, a tako bi bilo prostora le za tri avtomobile.

FOTO: Grega Maček

Opozorila tabla obrnjena le v eno smer

“Zdaj pa nekaj… Prvič: Do bara se vsi ne pripeljemo iz smeri Kamnice, tako da, če že spreminjate neke režime, dajte opozorilne table v obe smeri parkinga. Drugič: če so vsi avtomobili, ki so bili tam parkirani pred mano, parkirali po starem sistemu in je bil ravno še en “plac” za mojega, kako ga naj potem stisnem vmes? Bočno? Da bi se barem videla ta nova tabla. Tretjič: če že delate takšne “picajzlaste” spremembe, kjer veste, da se bo vsak ujel v past, dajte neko razumno kazen – 20 ali 40 eurov.
Ne rečem, da bi povozil redarja, medtem ko piše kazen … takrat še dam 160€,” se na koncu pošali jezen Mariborčan.

Tudi Krampačeva je presenečena nad vrtoglavo kaznijo mladega Mariborčana. “Prejšnji teden je gostja lokala prejela kazen za 40 evrov,” pravi. Sama se na občino glede neustreznih pravil parkiranja še ni obrnila, saj je že od pričetka postavitve table nihče ni upošteval. Komentira tudi postavitev table, ki je obrnjena le v eno smer. “Tudi jaz sem opomnila, da bi tabla morala biti obrnjena v obe smeri, a so mi pojasnili, da je na cestišču prisotna polna črta, ki bi jo vsak voznik moral opaziti.”

Lastnica bara Mitnice: odganjajo nam goste

Marjana Krampač nad stalnimi obiski redarjev zagotovo ni navdušena. Moti jo zlasti to, da se gostje lokala jezijo na njo, kot češ, da sama kliče redarje. “To je absurdno, da bi jaz sama odganjala svoje goste! Seveda jih opozorim na tablo, saj vem, da jih redar lahko oglobi, a to naredim za njihovo dobro” je povedala za naš portal. Zaupala nam je, da je problematična zlasti upokojena soseda, ki ves čas prijavlja v primeru nepravilnega parkinga. “Že 14 dni redarji hodijo od dva- do trikrat na dan, saj je nekdo poslal pisno prijavo; če je prijavila soseda ali kdo drug, pa ne vem zagotovo,” je ogorčena Krampačeva. Soseda naj bi šla celo tako daleč, da med okoliškimi prebivalci zbire podpise za zaprtje lokala. “To meni ni jasno, saj gre za dnevni lokal, ki nikogar ne moti,” je neomajna lastnica Mitnice. “V 19 letih obratovanja smo imeli le 5 zunanjih prireditev, pa še v teh primerih je zagnala vik in krik.”

Zaradi obvestil redarstva tarča zmerjanja

Lastnica lokala zaradi obvestil doživlja marsikaj, tudi zmerjanje s kletvicami. Pred kratkim je gostja lokala parkirala pravokotno na cesto, na kar jo je Krampačeva tudi opozorila, saj bi lahko sicer prejela zloglasno vijolično obvestilo redarstva. Gostja je pojasnila, da bo kupila parkirni listek, a ji je Krampačeva pojasnila, da tam ne gre za plavo cono in tako ni avtomatov za parkirne listke. Dodala je, da gostje lokala v primeru obiska mestnega redarstva namreč pogosto prejmejo le ustno opozorilo, da naj avto prestavijo drugam. Če bi bila gostja lokala, bi jo tako kdo od zaposlenih v vsakem primeru opozoril, naj prestavi avto. Iz rečenega je gostja sklepala, da lastnica sama prijavlja svoje goste in jo začela zmerjati s kletvicami.

Zlasti jo moti, ker je parkirišče z travnatimi ploščami dala izdelati sama, z lastnim denarjem. “Delala sem v javno dobro,” pojasnjuje, “sicer bi tukaj najverjetneje občina dala postaviti kakšna korita in tako bi bil parking sploh onemogočen.”

Zakaj 160 evrov?

Kot piše na parkirnem listku, se z globo 160 evrov kaznuje prekršek cestnega prometa, ravna v nasprotju z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo, razen tistega, ki ravna v nasprotju s prometnim znakom za prepoved ustavljanja in parkiranja, varnostno razdaljo, omejitev hitrosti, prednost na križišču in drugo.