Pohod, ki je primeren za vse generacije, se bo ob 9.30 začel pred občinsko zgradbo v središču Šentilja.

To soboto v občini Šentilj organizirajo voden pohod po delu keltske poti in predstavitev motoričnih igral v Ceršaku pri karavli s končnim postankom na kmetiji Ferk. Zbirališče pohodnikov bo ob 9.30 pred občinsko zgradbo v Šentilju oziroma ob 10.00 uri pri skavtskem centru v gozdu Bold. »Izpred Občine Šentilj se bomo odpravili peš do skavtskega centra v gozdu Bold, kjer se nam bodo pridružili še drugi pohodniki. Pot bomo nadaljevali po gozdnih poteh Bolda, po območju keltske poti,« sporočajo iz šentiljske občinske uprave.

Keltsko pot so povezali s karavlo v Ceršaku

Mag. Petra Pucko, direktorica občinska uprave, nam je povedala, da se najbolj obiskani del keltske poti, ki je značilna za celotno občino, nahaja prav na omenjeni trasi pohoda. “Na tej trasi so tudi energijski vrelci, zato je pot dobro obiskana. Iz raziskav izhaja, da je bila na tem območju že od železne dobe naprej naselbina, v kateri so v različnih obdobjih živela različna ljudstva, ki med seboj gensko niti naj ne bi bila povezana. Keltsko pot smo pred kratkim povezali s karavlo v Ceršaku, kjer smo na strmem terenu uredili stopnice in zaščitno ograjo.”

Na tej trasi so tudi energijski vrelci, zato je pot dobro obiskana. Iz raziskav izhaja, da je bila na tem območju že od železne dobe naprej naselbina, v kateri so v različnih obdobjih živela različna ljudstva, ki med seboj gensko niti naj ne bi bila povezana.

»Keltska pot skozi gozd Bold je polna zgodovine, ponuja nam vpogled v življenja naših prednikov. Najmlajšim bo na zanimiv in igriv način predstavljeno življenje takratnih prebivalcev v gozdu, hkrati se bodo lahko preizkusili v gozdnih igrah. Pot nas bo vodila po zdravilni poti, obogateni z energijami. S seboj bomo imeli radiostezijske instrumente, s katerimi bomo lahko premerili blagodejna mesta moči,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Motorična igrala so uredili v okviru Las-ovega projekta

Pohodniki bodo nato pot nadaljevali po novo urejeni pohodniški poti do karavle v Ceršaku, kjer bodo imeli krajši postanek pri motoričnih igralih za najmlajše. “Pri karavli je občina v letošnjem letu postavila motorična igrala. Pohodniško pot s stopnicami in lesenimi živalmi, značilnimi za to območje, ter motorična igrala smo uredili v okviru Las-ovega projekta Mura. V prihodnje bomo tam namestili še informacijske table,” še pojasnjuje Puckova.

Maneža na kmetiji Ferk

Pot bo nato pohodnike vodila do končne točke, kmetije Ferk v Ceršaku, kjer jim bodo predstavili čutno pot, jim ponudili možnost jahanja ponijev, obiska indijanskega šotora in še nekaj presenečenj. “Kmetija Ferk je sicer najbolj poznana po golažijadi, tradicionalni prireditvi, ki je zadnji dve leti zaradi veljavnih ukrepov niso organizirali. Prepoznavni so tudi po konjih, smučarski skakalnici, možnosti prenočitve v apartmajih in na seniku, čutni poti, …”

Kmetija Ferk je sicer najbolj poznana po golažijadi, tradicionalni prireditvi, ki je zadnji dve leti zaradi veljavnih ukrepov niso organizirali. Prepoznavni so tudi po konjih, smučarski skakalnici, možnosti prenočitve v apartmajih in na seniku, čutni poti, …

Pohod bo izveden v skladu s trenutno veljavnimi ukrepi Vlade RS in priporočili NIJZ z namenom preprečitve širjenja koronavirusa SARS – Cov-2.